Stirea asta a venit exact in momentul in care am decis sa ma dezabonez de la postarile de pe Facebook ale ultimei surse de stiri pe care o credeam serioasa.
Trăim acum în epoca falsurilor, unde oricine are suficientă abilitate în manipularea audiovizuală poate impune liderii mondiali și pune cuvinte în gurile altor persoane.
Dar, uneori, oamenii vor doar sa se joace cu Photoshop ca sa se amuze teribil pe seama credulilor.
Popularitatea clipurilor false este o consecință nefericită a creșterii importantei „videoclipurilor virale” în ultimii 20 de ani. Pentru fiecare videoclip drăguț, amuzant, sălbatic sau scârbos care primește milioane de vizualizări, există un altul care ne pacaleste. Cele mai rele astfel de actiuni, în special create de branduri, sunt fabricate în mod intenționat pentru a deveni virale. Alte clipuri devin în mod organic un mare succes după ce un grafician sau doi decid să râdă.
Oricum, cei dintre noi, care nu sunt totusi destul de atenti, sfârșesc mereu prin a se simți ca niste fraieri. La final ajungem sa ne miram de cât de departe a ajuns editarea video! Sau nu.
Cei de la Mashable au facut un clasament al celor mai virale videoclipuri care s-au dovedit a fi false.
Atractia de cosmar care nu exista
În iunie, un clip al unei monstruozități dintr-un parc tematic terifiant a început să facă rumoare pe Twitter. Din pacate ochiul de vultur al expertilor a sesizat ca exista multe neconcordante.
Vulturul care ridica un bebelus
Premisa era simplă: un vultur auriu care înconjura un parc din Montreal se aruncă brusc în jos și încearcă să se prindă un copil mic, lăsându-l scurt în aer. Este cea mai groază frică a fiecărui părinte: păsările întâmplătoare încearcă să-ți fure bebelușul pentru a-i crește ca pe unul dintre ei.
Fata care face twerk si isi da foc
Clipul de fata are o istorie de cativa ani si chiar pare destul de autentic. De fapt personajele din imagine sunt actori iar farsa a fost pusa la cale pentru emisiunea Jimmy Kimmel Live.
Kobe Byrant sare peste o masina
In 2008 sportivul american Kobe Byrant a facut o reclama pentru o pereche de adidasi de la Nike ce se prespuneau ca iti vor permite sa faci diverse acrobatii, chiar sa sari peste masini. In realitate sportiivul nu a incercat nici macar odata o astfel de scamatorie, nici macar acasa.
Ratele care asteapta la trecerea de pietoni
In 2018 un clip german ne arata un card de rate care asteptau la trecerea de pietoni pentru ca semaforul sa se faca verde pentru a traversa. In realitate totul era o campanie de marketing ce avea scopul de a promova educatia rutiera.
Rechinul din port
Un clip in care un inotator sare in apa intr-un port din Sidney si se intalneste cu un rechin ne lasa pe toti cu gura cascata temandu-ne cu totii pentru viata acestuia. In realitate acesta nu a fost niciodata in pericol fiind defapt un experiment social pentru o companie ce se ocupa de efecte vizuale.
Robotii care cuceresc lumea
Efectul Terminator nu va trece prea curand mai ales ca acum utopia din celebra franceza incepe sa para mai degraba plauzibila. Acest videoclip cu un robot, ce dateaza din august 2018, a fost animat de fapt folosind motorul Unity (folosit de obicei pentru materialele video hiperrealiste din jocuri) și a fost creat de echipa Unity Demo pentru scurtmetrajul Adam.
Donald Trump imita un sarpe
Presedintele american nu se bucura de prea multa popularitate peste ocean existand multe materiale false cu actiunile acestora. In realitate clipul de fata este unul fals si a fost creeat folosind intamplari anterioare.
Evan Longoria si reflexele sale
În videoclipul din 2011, un jucător al echipei de baseballl Tampa Bay Rays face brusc o interceptie uimitoare, cu mâinile goale, în timpul antrenamentelor , când o minge se îndreaptă direct spre capul reporterului care ii lua un interviu. Nici măcar nu a trebuit sa intoarca capul, pur și simplu a aruncat mingea înapoi si a spus „băieți, țineți-o pe teren”.
In realitate se pare ca aceasta filmare a fost bine planificata pentru o reclama la la Gilette.
Sarpele neinvitat la gratar
acest videoclip din 2016 arată un șoim care se plimbă în jurul unui lac înainte de a avanta, acesta ridica un șarpe și l arunca în mijlocul grătarului unui grup. În primul rând, zero puncte, deoarece șarpele nici măcar nu a ajuns pe grătar. În al doilea rând, minus 50 de puncte, deoarece acest videoclip este fals.
Parte a unei campanii numită „Îmbrățișați vânătoarea”, acest material video a fost menit să promoveze clubul australian de fotbal Hawthorn și să ajute la lansarea campaniei finale a Ligii de Fotbal din Australia. Dar se pare ca acestia au cam exagerat. Șoimul plus șarpele este egal cu fotbalul?
Nu vă simțiți prost dacă v-ați lăsat păcălit de oricare dintre aceste falsurii virale – internetul în cele din urmă ne face prosti pe toți.