Noul stadion Steaua va beneficia de o infrastructură de rețea IT robustă, de mare performanță după ce acesta a fost reconstruit pentru campionatul European de Fotbal Euro 2020. Rețeaua IT a stadionului Steaua include sisteme online într-o soluție unică, coezivă şi uşor de gestionat.
Inaugurat în 1974, stadionul Steaua a fost unul din primele stadioane dedicate exclusiv fotbalului în România, este deținut de Ministrul Apărării şi este gestionat de Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Procesele de mentenanță de până acum au inclus renovări extinse în 1996 şi 2006. În anul 2018, clădirea inițială a fost complet demolată pentru a face loc unui nou stadion multifuncțional ultramodern.
Pe lângă un stadion de fotbal cu 30000 de locuri, noul complex sportiv găzduieşte muzeul clubului CSA Steaua Bucureşti, restaurante, magazine, o zonă dedicată presei, o sală de gimnastică, vestiare, un hotel, precum şi spații de birouri şi săli de conferință. Cu o zonă construită de 82.000 mp, proiectul a costat peste 94 milioane euro.
În cadrul acestui proiect, companiei Helinick şi partenerului acesteia, Allied Telesis, le-a revenit sarcina de a construi de la zero o soluție de infrastructură de date de generație următoare. Helinick este unul din jucătorii importanți de pe piața de securitate IT din România, lucrând până acum mai ales cu clienți din utilități, comerț şi autorități publice.
Ca manager de proiect, Helinick avea ca obiectiv obținerea unei infrastructuri unificate de comunicații care să includă toate sistemele online ale stadionului. Ca urmare a colaborării îndelungate, firma a apelat pentru soluțiile finale la Allied Telesis, firma japoneză care dispune de o istorie îndelungată de furnizare soluții axate pe nevoile clientului, suplimentate de suport şi service de înaltă calitate. În plus, tehnologia Allied Telesis dispunea de un raport foarte bun performanțe-costuri, un element cheie în furnizarea tehnologiei de ultimă generație cerute de clientul final, în limitele bugetului disponibil.
Cerințele proiectului
Cu peste 30.000 de locuri disponibile, noul stadion Steaua este unul din cele mai moderne din Europa de Est. Suprafața de joc are 105 x 68 metri, dispunând de încălzire incorporată, dezghețare incorporată, scurgeri şi sistem de irigație. Complexul are sisteme de detectare incendii, detectare emisii de monoxid de carbon, sistem de adresare publică, sistem de evacuare, sistem de supraveghere video, sistem de control acces, sistem de detectare a intruziunilor, sistem modern de ticketing şi altele.
Rețeaua IT nouă a stadionului Steaua trebuia să includă toate aceste sisteme online într-o soluție unică, coezivă şi uşor de gestionat. Ca atare, era nevoie de o infrastructură de rețea robustă, de mare performanță, deoarece imaginile de la sistemul de supraveghere video sunt transmise simultan către dispeceratul stadionului şi către Jandarmerie, ceea ce generează un volum extrem de mare, continuu, de date.
Totodată, în acest context, era nevoie de o infrastructură Wi-Fi permanent disponibilă şi optimizată, care trebuia să acopere întregul complex, în care mii de utilizatori să se poată conecta simultan de pe stadion, din restaurante, din zonele de presă şi VIP, şi din alte zone.
Soluția folosită pentru rețeaua IT a Stadionului Steaua
Noua infrastructură de rețea a stadionului include switch-urile gestionate de mare performanță Allied Telesis din seria x, în scopul obținerii capacității de disponibilitate permanentă pentru sprijinirea sistemelor digitale care permit operații fără sincope în complex. Cu ajutorul lor, funcții esențiale, cum ar fi cea de ticketing, ce foloseşte cabine fixe de emitere bilete şi validatori mobili de bilete, sau supravegherea video în scop de securitate, asigură accesul facil al vizitatorilor în complex şi un mediu sigur în timpul evenimentelor.
Rețeaua IT de mare performanță a stadionului Steaua include capabilități puternice Wi-Fi pentru personal şi vizitatori. În acest sens, TQ5403 Hybrid Wireless Access Points (APs) furnizează acces wireless optimizat pe spațiul întregului complex. Aceste puncte de acces sunt gestionate de Autonomous Wave Control (AWC), un controller wireless inteligent care analizează lipsurile de acoperire ale semnalului şi interferențele, după care optimizează automat întreaga rețea Wi-Fi pentru a furniza o experiență de calitate şi cea mai bună performanță posibilă pentru toți vizitatorii.
Rețeaua wireless cu auto-acordare AWC lucrează în tandem cu platforma de management Allied Telesis Vista Manager EX pentru furnizarea de management vizual şi monitorizarea performanței şi operațiilor Wi-Fi. Vista Manager EX permite un management proactiv al rețelei wireless, administrarea simplificată reducând costurile şi nivelul de complexitate IT al întregului complex sportiv.
O altă tehnologie inovatoare Allied Telesis folosită este Active Fiber Monitoring (AFM), care oferă stadionului monitorizare automată non-stop a întregii rețele de fibră optică, fără a fi nevoie de alte echipamente terțe scumpe. Orice intruziune în rețeaua optică este rapid detectată şi poate fi oprită automat, astfel ca rețeaua stadionului să fie în siguranță.
Noua rețea nu este doar lesne de gestionat prin intermediul puternicelor sale elemente de automatizare şi vizibilitate care reduc administrarea, ci suportă în mod confortabil multele sisteme online esențiale pentru operarea acestui stadion de talie mondială şi, cel mai important, conferă o experiență excelentă tuturor fanilor sportului şi altor vizitatori.
Pentru viitor, administrația stadionului intenționează să implementeze soluția Allied Telesis Autonomous Management Framework (AMF), care permite managementul automatizat al dispozitivelor conectate prin rețea fixă. Vista Manager EX va furniza o vedere centralizată asupra tuturor dispozitivelor AMF, harta rețelei arătând toate aceste dispozitive împreună cu dispozitivele wireless AWC în scopul unei vizibilități şi al unui control complet al rețelei.