Bucurestiul a fost desemnat orasul din Europa cu cel mai congestionat trafic, potrivit unui studiu publicat de TomTom, un producator olandez de sisteme de navigatie prin GPS. Pentru a scapa de infernul de zi cu zi, soferii din Romania pot folosi o aplicatie care ii ajuta sa gaseasca rute ocolitoare si sa afle informatii in timp real.
Waze ofera navigatie GPS pas-cu-pas, cu date de trafic in timp real, dar si alerte rutiere (radare, politie, accidente, ambuteiaje), informatii despre lucrari pe drumuri, rutele inchise, gropi si multe altele.
Aplicatia este disponibila pentru telefoanele Android, iPhone (iOS) si Windows Phone 8.
Aplicatia s-a lansat in 2006. Din pacate aplicatia nu a prins foarte repede la utilizatorii romani insa in ultimii trei ani au ineput sa apara din ce in ce mai multi soferi interesati de aplicatie. In momentul de fata exista insa si o comunitate care comunica in mod oficial cu reprezentantii Waze si care s-a ocupat de crearea si actualizarea hartilor Waze pentru Romania.
Hartile Waze sunt in majoritatea tarilor rezultatul muncii voluntare a utilizatorilor. Hartile sunt editate si imbunatatite in mod continuu, zilnic, de catre editori. Astfel ca in 48 de ore o modificare a hartii se propaga pe harta live.
Datele neoficiale arata ca in momentul de fata exista aproximativ 200.000 de utilizatori care acceseaza cel putin odata pe saptamana aplicatia. In Romania exista aproximativ 20.000 de utilizatori zilnici. Astfel, la orele de varf, ajung sa fie conectati peste 1.600 de utilizatori. Foarte multi soferi, inclusiv taximetristi, se folosesc de ea pentru a evita zonele aglomerate. Waze nu doar raporteaza drumurile aglomerate, dar si invata in mod constant traficul.
Astfel, pentru fiecare zi a saptamanii, pentru fiecare interval orar de 15 minute din fiecare ora/zi, Waze memoreaza atat vitezele medii, cat si timpul necesar pentru efectuarea fiecarui viraj imparte. Cu cat mai multi utilizatori ar utiliza Waze, cu atat ea ar fluidiza traficul.
Toate datele din Waze sunt in timp real. Fiecare utilizator care foloseste aplicatia transmite automat date de trafic. Utilizatorul poate alege sa transmita rapoarte/alerte de pe drum: ambuteiaje, politie, accidente, pericole (gropi, masini oprite, animale etc) dar si de vreme (gheata, ceata, grindina etc).
Waze adună datele de trafic de la toți utilizatorii din trafic. Prin simpla menținere a aplicației Waze deschisă pe telefon, Waze adună date de trafic (viteză / timpii necesari pentru a efectua virajele) și le utilizează pentru a detecta ambuteiaje în trafic, cât și pentru a le include într-o arhivă astfel încât Waze va ști întotdeauna, în funcție de oră și de ziua săptămânii, care sunt segmentele și virajele cele mai rapide.
Waze este util atat celor care fac naveta zilnic casa-serviciu (fiind initial gandita tocmai acestui segment de utilizatori), cat si celorlalti utilizatori ocazionali. Waze a inceput in Romania sa fie comparabil cu celelalte aplicatii de GPS existente si foloseste atat rezultatele interne, cat si pe cele ale Google.
În luna iunie 2013, Waze a fost achiziționată de compania Google pentru suma de 1,3 miliarde dolari. Aplicatia dedicata pentru smartphone este disponibila pe Android si iPhone (iOS), dar există și o versiune în lucru pentru Windows Phone 8. Pentru utilizarea aplicației Waze este necesară o conexiune permanentă la Internet. Waze poate funcționa și fără o conexiune de internet, dar se pierde mult din beneficiile pe care le aduce Waze.