Autoritățile europene de reglementare în telecomunicații sunt pe cale de a decide dacă vor acorda marilor corporații de telecomunicații puterea de a influența ce putem (și ce nu putem) face online. Europa are nevoie urgentă de un set clar de principii de implementare a neutralității Internetului pentru a proteja libertățile și drepturile noastre digitale.
Regulamentul UE conține principii bune pentru a asigura că te poți conecta la orice alt punct din Internet fără discriminare. Cu toate acestea, anumite părți ale regulamentului ar putea fi abuzate pentru a submina neutralitatea Internetului. Legiuitorii au decis să lase responsabilitatea clarificării neclarităților din text pe seama autorităților de reglementare în telecomunicații.
Comitetul autorităților de reglementare a comunicațiilor electronice din Europa (BEREC) trebuie să pregătească ghidul de implementare pentru interpretarea ambiguităților legii până la sfârșitul lui August 2016. Acest ghid va determina dacă Europa se va bucura de neutralitatea Internetului sau nu.
Pentru a putea afla care este părerea cetățenilor Uniunii Europene pe acest subiect, autoritățile le vor permite acestora să trimită informațiile doar în intervalul 6 Iunie – 18 Iulie. Regulamentul spune că BEREC trebuie să publice forma finală a ghidului pe 30 August 2016. Asta înseamnă că cetățenii vor avea doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a răspunde iar BEREC va avea doar un pic peste o lună pentru a procesa comentariile, ajusta ghidul și apoi trece prin procedura administrativă pentru acceptarea formală a oricăror modificări făcute la forma inițială.
Având în vedere timpul extrem de scurt pus la dispoziția cetățenilor Uniunii Europene mai multe organizații non-guvernamentale au lansat webiste-ul savetheinternet.eu in care le explică cetățenilor de ce este important să își exprime opinia cu privire la acest subiect.
ONG-urile susțin că în actuala formă propusă există deficiențe în ceea ce privește Serviciile Specializate, Managementul Traficului și Zero Rating.
Serviciile specializate nu sunt servicii care pot fi furnizate prin Internet. Problema care trebuie evitată este permiterea unor servicii online să fie clasificate ca servicii specializate. Într-un astfel de scenariu, o companie cu suficiente resurse financiare poate cumpăra un tratament preferențial pentru serviciile proprii, obținând astfel un avantaj nedrept asupra tuturor competitorilor, reducând astfel competiția, inovarea și alternativele.
Managementul traficului permite furnizorilor de servicii Internet să administreze traficul de date în rețelele proprii. Pentru a face asta, furnizorii pot prioritiza anumite tipuri de comunicații și încetini altele. Conform Regulamentului, acestă practică este permisă dacă este rezonabilă, transparentă, non-discriminatoare și proporțională. Managementul traficului trebuie să fie temporar și, din acest motiv, nu este o parte standard a configurației rețelei. De asemenea, ca o regulă generală, managementul traficului va trata toate aplicațiile în mod egal și poate diferenția între diverse categorii de trafic doar în circumstanțe extrem de limitate.
De ce mi-ar păsa de managementul traficului?
Managementul traficului afectează experiența ta de zi cu zi pe Internet. Când video-ul de pe Netflix se încarcă la nesfârșit, apelul de telefonie prin Internet se tot întrerupe sau când jocul online este imposibil de jucat din cauza lag-ului, managementul traficului făcut de furnizorul tău de acces la Internet poate fi cauza.
Dacă regulile UE sunt abuzate, serviciile online pe care dorești să le folosești ar putea fi încetinite atât de mult încât să devină imposibil de folosit, în timp ce serviciile companiilor competitoare sunt promovate de furnizorul tău de servicii Internet și ar putea să meargă în continuare foarte bine.
Managementul traficului nu ar trebui niciodată să interfereze cu libertatea ta ca utilizator final sau ca furnizor de servicii online. Rolul furnizorului de servicii Internet este să își administreze rețeaua cât de bine poate în beneficiul tuturor serviciilor disponibile, nu să ia decizii în legătură cu importanța, integritatea sau legalitatea conținutului, serviciilor sau aplicațiilor pe care vrei să le accesezi prin Internet.
Nu ar trebui ca furnizorii de servicii Internet să aibă voie să-și administreze rețelele proprii?
Evident că furnizorii de servicii Internet ar trebui să aibă voie să-și administreze propriile rețele. Cu toate astea, această administrare trebuie făcută astfel încât să nu se facă distincții pe baza conținutului, aplicațiilor și serviciilor folosite de tine sau de utilizatorii tăi. Acesta este un lucru fezabil și sprijinit de o analiză detaliată.
Alternativa este ca furnizorul de servicii Internet să clasifice pachetele de date pe baza unor criterii proprii, aceasta ducând la încetinirea unor aplicații și la prioritizarea altora
Mai multe informatii despre aceste subiecte va sunt prezentate pe website.
Cum te poti implica ? Poti sa spui ANCOM și BEREC să apere neutralitatea Internetului. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comuncații poate primi opinia ta privind noile reguli pentru neutralitatea Internetului.
Pe website vei regasi un chestionar pe care il poti completa. Răspunzând la oricâte dintre întrebările din secțiunile de întrebări grilă și de întrebări cu răspuns deschis, va fi generat un email pentru tine. Email-ul tău va fi trimis de catre website către autoritatea de reglementare în telecomunicații din UE (BEREC) atunci când va fi lansată consultarea oficială, în Iunie 2016.