Cheltuielile globale pentru serviciile de infrastructură cloud au crescut cu 23% de la an la an în T4 2022, ajungând la 65,8 miliarde USD, o creștere de 12,3 miliarde USD și își vor menține creșterea.
Pentru întregul an 2022, cheltuielile totale pentru serviciile de infrastructură cloud au crescut cu 29%, până la 247,1 miliarde USD, de la 191,7 miliarde USD în 2021. Rata de creștere trimestrială a încetinit, în scădere cu peste 10 puncte procentuale față de T1 2022 (34% în T1 2022 față de 23% în T4 2022).
Creșterea costurilor cloud-ului public, alimentată de inflație, îi obligă pe clienții întreprinderilor să optimizeze cheltuielile în cloud-ul public după investiții constante în IT din ultimii trei ani în transformarea digitală. Incertitudinile macroeconomice contribuie la o abordare mai conservatoare a bugetelor IT.
Un număr tot mai mare de clienți adaptează strategiile cloud pentru o mai mare eficiență și control. Aceasta include evaluarea repatrierii anumitor sarcini de lucru în cloud către centrele de date private sau colocate pentru a reduce costurile, conducând la o mai mare adoptare a strategiilor hibride și multi-cloud.
În timp ce cererea întreprinderilor pentru servicii cloud persistă, rata de creștere a serviciilor de infrastructură cloud va continua să scadă în următoarele câteva trimestre. În 2023, Canalys se așteaptă ca cheltuielile globale pentru infrastructura cloud să crească cu 23% pentru întregul an, comparativ cu 29% în 2022.
Realitățile înrăutățirii condițiilor macroeconomice și recesiunea care se profilează au determinat o încetinire a volumului și a ritmului de migrare către cloud în T4, în special de către clienții întreprinderi, care au, de obicei, sarcini mai mari de lucru. Hiperscalerii au fost inevitabil afectați, creșterea lor scăzând cu aproximativ 5 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Primele trei din T4 2022, AWS, Microsoft Azure și Google Cloud, au crescut împreună cu 26%, pentru a reprezenta o cotă combinată de 65% din cheltuielile clienților.
„Clienții întreprinderi răspund la prețuri mai mari ale cloud-ului și la costuri de operare mai mari decât cele așteptate în condiții macroeconomice dure”, a declarat analistul Canalys Research Yi Zhang. „Clienții care utilizează în prezent modele de facturare cu plată pe utilizare vor optimiza activitățile cloud pentru a reduce consumul de cloud și a economisi costurile. Va exista, de asemenea, o încetinire considerabilă a acceptării contractelor de cloud, ceea ce va duce, de asemenea, la o scădere a veniturilor asociate din cloud.”
„Clienții regândesc modul în care folosesc cloud-ul în operațiunile lor de afaceri”, a declarat Alex Smith, vicepreședintele Canalys. „În unele cazuri, există o încetinire naturală a cererii de calcul, deoarece operațiunile de bază înregistrează mai puțină activitate. În plus, bugetarea conservatoare în rândul întreprinderilor va duce la mai puține experimente în următoarele 12 luni.”
AWS a condus piața serviciilor de infrastructură cloud în T4 2022, reprezentând 32% din totalul cheltuielilor. Acesta a crescut cu 20% anual, o rată de creștere scăzută pentru AWS, potrivit estimărilor Canalys. Scăderea cheltuielilor clienților enterprise, combinată cu creșterea costurilor legate de energia pentru servere și a costurilor de operare, a dus la un impact din ce în ce mai negativ asupra profitabilității sale.
Dar AWS continuă să investească activ în ecosistemele sale de canale pentru a-și extinde acoperirea și pentru a dobândi noi clienți. În acest trimestru, AWS a anunțat noi câștiguri ale clienților cu nume importante, inclusiv Nasdaq, Yahoo și Descartes Labs. În ceea ce privește investițiile de capital, a lansat regiunile AWS din Spania și Elveția, precum și o a doua regiune din India pentru a continua creșterea amprentei infrastructurii AWS.
Microsoft Azure deține 23% din piața globală de servicii de infrastructură cloud și a rămas al doilea cel mai mare furnizor, după ce a crescut cu 31% de la an la an. Deși se înregistrează o creștere moderată a consumului în Azure, se preconizează că veniturile sale vor fi constante, pe măsură ce angajamentul său de întârziere a crescut la 189 de miliarde de dolari în T4 2022. Azure continuă să conducă piața de calcul hibrid cu Azure Arc, pe măsură ce tot mai mulți clienți trec la servicii cloud hibride.
Acesta a anunțat că are peste 12.000 de clienți Azure Arc, dublu față de numărul de acum un an, inclusiv companii precum Citrix, Northern Trust și PayPal. Microsoft pune, de asemenea, un mare pariu pe AI ca motor al creșterii Azure, în urma anunțului său ca furnizor exclusiv de cloud pentru OpenAI pentru a-și rula serviciile AI, inclusiv ChatGPT, și integrarea ulterioară cu ChatGPT așteptată.
Google Cloud a fost al treilea cel mai mare furnizor de servicii cloud și a depășit atât AWS, cât și Azure, cu o creștere de 36% de la an la an pentru a reprezenta 10% din piață. Google Cloud continuă să raporteze pierderi din exploatare, dar pierderile au fost reduse. Produsele sale diferențiate și strategia focalizată de lansare pe piață ajută la stimularea clienților.
Google Cloud s-a angajat să se implice mai profund cu comunitatea de parteneri de canal pentru a stimula creșterea în 2023. Integrarea clienților cheie, inclusiv precum Siemens Energy, Intel, Qualcomm și Magic Leap, a continuat să aducă o creștere constantă a veniturilor în 2022. În eforturile sale pentru a îmbunătăți profitabilitatea, Google Cloud a anunțat o inițiativă de extindere a ciclului de viață al serverelor și echipamentelor sale de rețea la șase ani pentru a reduce costurile de amortizare în următoarele câteva trimestre.
Canalys definește serviciile de infrastructură cloud ca fiind acelea care oferă infrastructură ca serviciu și platformă ca serviciu, fie pe infrastructură privată găzduită dedicată, fie pe infrastructură publică partajată. Aceasta exclude în mod direct cheltuielile cu software-ul ca serviciu, dar include veniturile generate din serviciile de infrastructură care sunt consumate pentru găzduirea și operarea acestora.