De ce Romania are un internet mai bun decat SUA

Now Reading
De ce Romania are un internet mai bun decat SUA


An de an, compania de cercetari AKAMAI publica un raport al conexiunilor de internet la nivel mondial si un top al tarilor cu cea mai mare viteza de navigare pe internet. Surprinzator sau nu, Romania apare printre primele locuri in lume depasind tari mult mai dezvoltate din punct de vedere economic.

Prezenta Romaniei pe locuri fruntase au atras atentia si jurnalistilor americani care au publicat si o analiza in care este explicat fenomenul. Astfel daca Japonia si Coreea de Sud stau mai bine in top decat Statele Unite datorita dezvoltarii economice, faptul ca Romania depaseste SUA este un lucru suprinzator.

Jurnalistii de la revista Vice spun ca cea mai mare viteza medie atinsa la descarcarea de date în SUA este de 48,8 Mbps (locul 17 in lume). Prin comparatie, indicatorul peak connection in Romania, tara cu al doilea cel mai rapid internet din Europa, ajunge la 58,7 Mbps. Acest indicator denumit Average Peak Connection – se obtine din media celor mai mari viteze înregistrate pe fiecare IP.

Avansul tarii noastre fata de Statele Unite este si mai mare atunci cand vorbim de viteza medie de descarcare a datelor. Astfel Romania are o viteza medie de 60 Mbps in timp ce Statele Unite au doar 28.9 mbps.

PUBLICITATE

Jurnalistii de la Vice explica acest fenomen prin faptul ca in Romania sunt mult mai putini utlizatori de internet decat in Statele Unite. Rata de penetrare a internetului în Romania este de aproximativ 50%, potrivit ONU. „Cum România are o populaţie de 19 milioane de locuitori şi o suprafaţă comparabilă cu cea a statului Oregon, este mult mai simplu să furnizezi viteze foarte mari”, scriu cei de la Vice.

1422915759270203Totodata suprafata mai mica necesara pentru infrastructura de internet reprezinta un alt avantaj al Romaniei fata de Statele Unite. Cand cererea de internet de mare viteza in Romania a crescut foarte mult, operatorul national de telecomunicatii (Romtelecom) nu a putut sa satisfaca aceste nevoi. Asa si-au facut aparitia retelele de cartier, cu un numar redus de clienti, ce acopereau doar cateva blocuri de locuinte si care nu erau obligate sa ingroape cablurile, fapt care le permitea sa reduca semnificativ costurile. Oamenii au putut astfel sa faca share de muzica, filme, jocuri si alte fisiere iar retelele de cartier au crescut din ce in ce mai mult si au castigat din ce in ce mai multi bani. Retelele au investit in infrastructura si au fost capabile sa ofere viteze mai mari, acesta fiind principalul motivul pentru care viteza de internet a crescut semnificativ in tara noastra.

Aceste retele de cartier dar si operatorii mici isi extind reteaua prin cabluri intinse pe stalpi iar faptul ca nu sunt obligati sa ingroape aceste cabluri reprezinta costuri mult mai mici. Exista insa situatii in Romania in care acesti operatori au fost obligati de autoritati sa dezvolte o infrastructura subterana.

Pentru a le face fata acestor retele, marii furnizori de telecomunicatii de la noi au fost obligati sa ofere viteze comparabile  pentru a atrage clienti. In timp insa, operatori precum RCS-RDS, Telekom sau UPC au achizitionat mare parte din aceste retele de cartier si au continuat sa isi dezvolte infrastructura oferind viteze de internet din ce in ce mai mari. Mai bine de 16% dintre conexiunile de internet din Romania au viteze de peste 100 Mbps.

Potrivit International Telecommunications Union, o structură a ONU, dezvoltarea internetului de mare viteza in Romania este datorata in mare parte acestor retele de cartier.1422915919612776

O alta diferenta intre Statele Unite si Romania este perceptia asupra termenului de internet de mare viteza. Spre exemplu o conexiune de 4Mbs oferita de un operator de telecomunicatii din SUA este considerata ca facand parte din categoria internet de mare viteza. Autoritatile din SUA vor insa sa oblige operatorii sa isi dezvolte infrastructura si totodata sa modifice definitia internetului de mare viteza ridicand nivelul la peste 25 mbps.

 


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA