Retragerea marilor companii din diverse industrii din Rusia, dar și oprirea economiei ucrainene din cauza războiului vor duce la un impact inevitabil asupra companiilor tehnologice. Conform Canalys, Rusia achiziționa 20% din piața smartphone-urilor din Europa și 8% din piața calculatoarelor.
Cele mai vândute branduri erau Apple (17%), Lenovo (17%) și HP (15%). Aceste vânzări reprezintă aproximativ 2% din totalul vânzărilor pe care le au companiile respective la nivel global. Lenovo deja se află sub presiunea guvernului chinez în legătura cu revizuirea deciziei de a se retrage de pe piața din Rusia.
Ce va face Rusia în aceste condiții?
Canalys presupune că Rusia ar putea să se întoarcă cu fața spre China pentru a-și rezolva problemele tehnologice. Câștigătorii din această situație vor fi distribuitorii chinezi, precum Huawei, care la rândul lor au avut parte de diverse sancțiuni impuse de Occident de-a lungul timpului.
Odată ce Google s-a retras, este posibil un parteneriat între Yandex și companiile chineze care au sedii în Rusia. Deja este în plan înlocuirea pachetului Office de la Microsoft cu niște produse interne similare, întrucât Rusia dispune de capital uman valoros când vine vorba despre segmentul IT.
Cât despre cei trei mari furnizori de cloud – Amazon, Microsoft și Google, John Dinsdale, analist principal la Synergy Research, o firmă care urmărește piața cloud, a spus că Rusia reprezintă o fracțiune de 1% din afacerile totale ale acestor companii.
„Din perspectiva AWS, Microsoft Azure și Google Cloud, interuperea accesului clienților ruși ar avea un efect redus”, a spus el.
Dar pentru acești clienți, ar putea fi totuși dureros. „Desigur, pentru clienții care ar putea fi tăiați, impactul ar putea fi foarte semnificativ. Rusia nu este o piață deosebit de bine dezvoltată, dar pentru companiile care au făcut o tranziție majoră către operațiuni bazate pe cloud, atunci inversarea cursului va fi dificilă”, a spus el.
Analistul Canalys Blake Murray a fost de acord, dar a spus că, la fel ca în cazul smartphone-urilor și al computerelor, clienții lăsați în pază de sancțiuni ar putea apela la giganții cloud chinezi. „În general, este de așteptat ca companiile rusești să se orienteze către CSP-uri rusești precum Yandex și furnizori chinezi care au centre de date în țară. Ei vor căuta, de asemenea, să înlocuiască software precum Office cu echivalente înregistrate în Rusia”, a spus el.
Citește continuarea pe Risco.ro