La finalul anului trecut o decizie controversata avea sa starneasca rumoare in randul detinatorilor de domenii romanesti pentru site-urile pe care le detin.
Mai exact, Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza departamentul RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, isi doreste introducerea unui tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile „.ro”.
Tartiful de mentenanta avea sa afecteze in principal acei detinatorii de domenii achizionate inainte de 1 iulie 2012, care incepand cu data de 1 iulie 2017 urmau sa achite suma de 7,8 euro. Suma ar urma sa fie platita si de ceilalti detinatori de domenii .ro, la momentul in care s-ar implini termenul de 5 ani de la data inregistrarii acestuia.
Doar ca in urma mai multor sesizari primite din partea partenerilor RoTLD, in principal firme de hosting, reiesea ca cei care urmau sa achizitioneze un domeniu .ro, ar fi fost obligati sa cumpere un domeniu pe o perioada de cinci an si nu de 1 an, cum este in prezent.
In cadrul unei intalniri ce a avut loc pe 18 ianuarie, RoTLD a propus ca, incepand cu 1 iulie 2017, la inregistrarea unui nou domeniu „.ro” urmeaza sa fie achitat un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pe o perioada de 5 ani, in valoare de 39 de euro + TVA, urmand ca dupa expirarea celor 5 ani sa se plateasca apoi un tarif de mentenanta anuala de 7,8 euro + TVA.
Intre timp, noul ministru al comunicatiilor, Augustin Jianu, a luat decizia de a anula aceasta hotarare a RoTLD, intrucat nu este compatibila cu un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, aflat pe masa Guvernului.
Ministerul Comunicatiilor a remis un comunicat de presa prin care explica decizia de anulare a introducerii unei taxe anuale de mentanta:
Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.
În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.
Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.
Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.
Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică:
Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite.
În luna iulie 2017, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.
Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017.