Veniturile globale din muzica înregistrată au crescut pentru al nouălea an consecutiv în 2023, în creștere cu 10,2%, la 28,6 miliarde de dolari, în principal datorită creșterii numărului de abonați la streaming plătit, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută.
Abonamentele plătite la serviciile de streaming muzical au depășit pentru prima dată 500 de milioane la nivel global, cu peste 667 de milioane de utilizatori ai unor astfel de conturi, se arată în raportul Global Music Report al IFPI.
Organismul, care reprezintă industria discografică la nivel mondial, a precizat că veniturile din streaming au reprezentat cea mai mare parte a creșterii totale, cu 10,4%, ajungând la 19,3 miliarde de dolari. Veniturile din streaming prin abonament au crescut cu 11,2%.
Veniturile din formatele fizice – CD-uri și viniluri – au crescut cu 13,4%, la fel ca și cele din drepturile de interpretare, cu 9,5%.
Doar veniturile pentru descărcări și alte formate digitale au scăzut, cu 2,6%.
„Cifrele din raportul din acest an reflectă o industrie cu adevărat globală și diversă, cu venituri în creștere pe fiecare piață, în fiecare regiune și în aproape toate formatele de muzică înregistrată”, a declarat John Nolan, director financiar și co-director interimar al IFPI, într-un comunicat.
„Pentru al treilea an consecutiv, atât formatul fizic, cât și cel digital au crescut, iar o creștere puternică a numărului de abonați la streaming plătit – precum și creșterile de preț – au contribuit semnificativ la creșterea veniturilor totale.”
Din punct de vedere geografic, Africa Subsahariană a înregistrat cea mai rapidă creștere, cu venituri în creștere cu 24,7%. Africa de Sud, cea mai mare piață, a reprezentat 77% din veniturile regionale, după o creștere de aproape 20%.
America Latină a urmat cu venituri în creștere cu 19,4%, în cel de-al 14-lea an consecutiv de creștere în această regiune.
Asia, a treia regiune ca mărime la nivel global, a înregistrat o creștere a veniturilor de 14,9%, determinată de veniturile din format fizic și digital, în timp ce în Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-a înregistrat o creștere de 14,4%, determinată de streaming. Veniturile din Australasia au crescut cu 10,8%.
Europa, a doua cea mai mare regiune din lume în ceea ce privește veniturile din muzică, a reprezentat mai mult de un sfert din cifrele globale. Veniturile sale au crescut cu 8,9%.