Dupa mai bine de jumatate de an de la dezvaluirile facute de Edward Snowden despre programul de spionaj American, presedintele SUA Barack Obama a anuntat ca vor fi efecutate modificari.
Colectarea de date referitoare la apelurile telefonice ale americanilor v-a suferi o modificare prin lege. Presedintele American Barack Obama a promis o serie de reforme in acest sens insa criticii atrag atentia ca aceste modificari sunt minore. Discursul a fost punctul culminant al unei lungi dezbateri în SUA legata de dezvaluiri, care rezultă din documentele clasificatepe care Edward Snowden le-a inmanat reporterilor si care se refera la gradul de supraveghere federal atat al americanilor cat si al aliatilor.
Printre cele mai mari reforme pe care Obama le-a anunțat se afla o restructurare a programului de metadate , care este unul dintre programele cele mai controversate date publicitatii de catre Snowden. Programul inregistreaza cand sunt efectuate apeluri intre numere de telefon, cat de mult dureaza acestea insa nu stocheaza si continutul convorbirilor. Cat de diferit va fi insa noul program nu este inca foarte clar. Obama a vorbit si despre ingrijorarile legate de spionajul asupra aliatilor Statelor Unite, o problemă care a atras atentia pentru prima data cand revista germana Der Spiegel a descoperit că Statele Unite au spionat telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel ani de zile.
Multe dintre schimbările pe care Obama le-a promis sunt provenite de la recomandari primite de la un grup independent de consultanți convocat de presedintele american , după dezvăluirile lui Snowden . Presedintele Obama nu a luat de bune toate recomandarile pe care le-a primit. Cotidianul New York Times noteaza ca Obama nu a vorbit deloc despre faptul ca NSA a spart sistemul de criptare al marilor companii americane care isi protejau astfel clientii de furtul de date personale. Agentia include anumiti virusi in diverse programe software ce face utilizatorii vurnerabili la supravegherea domestica dar si in fata criminalilor informatici. Obama nu a facut nici referinte legate de modul cum agenti de securitate folosesc scrisori oficiale pentru a cere informatii de la diverse companii legate de date despre diverse persoane.
Primii pasi ai lui Obama sunt de a se renunta definitiv la actualul program de colectare al datelor convorbirilor telefonice. Aceasta va fi inlocuit cu un alt program despre care nu se stie in momentul de fata cum va functiona. Acesta va fi insa mai usor de acceptat de catre aparatorii datelor personale dar va oferi in continuare Statelor Unite date importante in situatii de criza.
De exemplu “Daca o bomba explodeaza intr-unul din orasele noastre iar oamenii legii sunt obligati sa descopere rapid daca o retea de teroristi este pregatita sa efectueze alte atacuri, timpul este esential . A fi capabil de a revizui rapid conexiunile telefonice pentru a evalua dacă există o rețea este critică la acest efort . ”, a spus Barack Obama.
Institutiile care ruleaza in acest moment sistemul de colectare de date ale apelurilor telefonice sunt obligate sa prezinte pana pe 28 martie o alternativa, data la care acest program trebuie reautorizat.
Statele Unite nu vor supraveghea liderii tarilor aliate decat daca exista motive convingatoare ca este vorba despre securitatea nationala conform declaratiilor date de Barack Obama.
In discursul sau presedintele American a tinut insa sa ia apararea Agentiei Nationale de Securitate vorbind despre angajatii acesteia ca oameni ce nu au incalcat legea si care au lucrat in concordata cu ceea ce li s-a cerut si ca prin munca lor acestia au contribuit la securitatea Statelor Unite.
Barack Obama se arata multumit ca americanii au inceput sa inteleaga ce inseamna munca Agentiei Nationale de Securitate si ca prin nemultumirile create s-a reusit crearea unei dezbateri pe acest subiect.