Multora dintre noi ne place să instalăm cât mai multe aplicații pe telefoanele inteligente, nu doar pentru că sunt interesante ci și pentru că sunt gratuite.
Marea majoritate a utilizatorilor nu par să dea prea mare importanță la drepturile pe care le acordă aplicațiilor pe care le instalează pe telefoane. Kaspersky Lab a publicat însă un raport denumit „Dezordinea digitală și pericolele sale” care relevă faptul că 83 din 100 de aplicații instalate au acces la date sensibile precum contactele din agendă, mesaje, informații și pot chiar efectua apeluri și trimite SMS-uri.
Din același raport aflăm că utilizatorii instalează 12 aplicații Android în fiecare lună, dar șterg doar 10 dintre ele, prin urmare adaugă lunar două aplicații pe dispozitivul lor.
În același timp, doar în jumătate dintre cazuri (55%) utilizatorii revizuiesc conținutul dispozitivelor și șterg documentele și aplicațiile inutile, iar 28% dintre cei chestionați își actualizează aplicațiile de pe dispozitivele lor doar atunci când sunt forțați să o facă, iar 10% încearcă să evite total acest lucru.
Datele tehnice ale Kaspersky Lab arată că, din 100 de aplicații Android pe care utilizatorii le pot administra (de exemplu instala și șterge), 83 au acces la date sensibile despre utilizator precum contacte din agendă, mesaje, informații și pot chiar realiza apeluri și trimite SMS-uri. În medie, utilizatorii au 66 de aplicații pe dispozitivele Android.
Specialiștii Kaspersky Lab notează că, pentru a combate dezordinea și a proteja datele personale, utilizatorii ar trebui să respecte câteva măsuri, precum: auto-monitorizarea dispozitivelor și revizuirea informațiilor stocate, actualizarea software-ului aplicațiilor și utilizarea de software specializat, care scanează toate aplicațiile instalate pe dispozitiv și le marchează pe cele potențial riscante sau care sunt folosite rar.
Studiul Kaspersky Lab este bazat pe informațiile dintr-un sondaj online realizat în 17 țări, o analiză statistică din Kaspersky Security Network (KSN) și un experiment despre performanțele aplicațiilor, realizat de companie prin testări interne.