Dispozitivele Raspberry Pi nu sunt extrem de populare. Aceste computere mici, cu o singură placă de baza, stau liniștite sub birouri sau în interiorul carcaselor imprimate 3D, asteptand sa fie bagate in seama de proprietarii care le-au achizitionat si le-au abandonat. Acum, datorită unui proiect realizat de un programator, numit Dimitri Raftopoulos, o aplicație numită PiTunnel se va asigură că Pi nu mai trebuie să mai fie un dispozitiv uitat intr-un sertar.
Proiectul conecteaza Raspberry Pi la internet în siguranță. Cu câteva comenzi de pe Pi-ul dvs. local, puteți accesa micul computer prin intermediul unui terminal sau a unei pagini web. O caracteristică unică include posibilitatea de a afișa un prompt de comandă prin browserul dvs. Proiectul este similar cu alte proiecte precum Dataplicity, dar Raftopoulos a adăugat câteva din propriile trucuri.
„Când am descoperit inițial Raspberry Pi în timp ce făceam un proiect personal, am fost destul de surprins de cât de puțin a fost nevoie pentru a avea acces ușor de la distanță la proiectele pe care le construiți, așa că am făcut PiTunnel”, a spus Raftopoulos. El a lucrat insa la multe proiecte software pentru computere comerciale.
„Alte servicii sunt concentrate pe terminalele de la distanță. Deși PiTunnel are acea caracteristică, este vorba despre Tunneling, ceea ce înseamnă că puteți accesa orice serviciu de rețea care rulează pe Raspberry Pi de oriunde din lume, indiferent dacă este vorba despre http sau un alt protocol personalizat, fără a fi nevoie să configurați rutarea complexă a rețelei sau IP-urile statice , a spus Raftopoulos. „Puteți rula orice serviciu pe care îl doriți pe el și îl puteți face accesibil pentru toată lumea sau sa il configurati doar pentru accesul propriu”.
Mulțumită lui PiTunnel, Raspberry Pi poate funcționa ca o stație de monitorizare la distanță, un sistem de securitate și chiar un server Web de la distanță. Acesta este un mod interesant de a transforma micul Pi intr-un dispozitiv util.