ChatGPT a devenit un nume de uz casnic în 2023, dar și-a menținut impulsul după hype-ul inițial? Răspunsul este un „da” răsunător, potrivit unui nou studiu FlexOS.
Dar, în timp ce ChatGPT domnește pe primul loc, alte instrumente cu funcționalități mai bine țintite au câștigat proeminență. Iată care sunt primele 10.

Grammarly AI este al treilea cel mai popular instrument de pe listă, ajutând 30 de milioane de persoane să își îmbunătățească scrisul și gramatica. După Grammarly, primele trei instrumente AI pentru scriere și editare sunt SimplifiedAI, ZeroGPT și Copy.AI.

Conversația cu personajele este o altă utilizare obișnuită, dar puțin cunoscută, a inteligenței artificiale. Character.AI, al patrulea cel mai utilizat instrument de inteligență artificială, este un site unde oamenii pot crea personalități digitale și pot vorbi cu ele pentru distracție sau pentru un scop mai practic, cum ar fi învățarea unei limbi străine sau interviuri.
„Nu uitați… tot ceea ce spun personajele este inventat! Nu aveți încredere în tot ceea ce spun și nu le luați prea în serios”, se arată pe site-ul Character.AI. Peste 18 milioane de persoane vizitează lunar Character.AI și petrec în medie două ore pe zi pe acest site.
Studenții folosesc al șaselea cel mai popular instrument, Brainly, care le permite să facă o fotografie a unei teme și să obțină „sprijin verificat de experți”, se arată în studiu. „Instrumentele educaționale de inteligență artificială, precum Brainly, arată cum o generație crește cu inteligența artificială ca parte naturală a vieții lor de zi cu zi, creând un impact masiv asupra modului în care vom lucra în viitor.”
După Brainly, următoarele cele mai populare instrumente AI pentru educație sunt CourseHero (meditații), TurnItIn (detectare AI) și ELSA (antrenor de limba engleză).
Dar utilizarea acestor instrumente este o picătură în găleată în comparație cu ChatGPT. Chatbot-ul OpenAI adună peste jumătate din utilizatorii lunari care utilizează instrumentele luate în considerare în studiu (1,67 miliarde din 3 miliarde). Asta înseamnă mai mult decât Netflix (1,5 miliarde), Pinterest (1,1 miliarde), Microsoft (1 miliard), Twitch (1 miliard) și New York Times (609 milioane). Nu e de mirare că Times a blocat ChatGPT să folosească articolele sale în răspunsurile sale și că a dat în judecată OpenAI pentru încălcarea drepturilor de autor.
ChatGPT este considerat un chatbot de uz general, ceea ce înseamnă că își propune să răspundă la o mare varietate de întrebări, fără a avea o expertiză cunoscută în vreuna dintre ele. Din acest punct de vedere, este similar cu o căutare Google sau cu concurentul ChatGPT al Google, Bard. Printre alți chatbots populari cu scop general se numără Bing de la Microsoft, Claude, Anthropic și alții.
Chiar și printre colegii săi, ChatGPT este de departe cel mai popular, cu 76% dintre utilizatorii din această categorie, urmat de Bing (16%), Bard (7%) și Claude (1%). Microsoft Copilot se situează la 0% din categorie, deși Microsoft a redenumit recent Bing Chat ca Copilot și a debutat luna trecută cu o versiune Pro plătită a Copilot, astfel încât cele două sunt efectiv același lucru.
Dacă adăugăm și restul roboților de chat populari cu scop general, aceștia reprezintă 66% din utilizarea inteligenței artificiale generative. Instrumentele de scriere și editare a AI se află pe un loc secund la distanță (9%).
Dominația Big Tech în industria IA generativă a ridicat alarme la Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC). În ianuarie 2024, FTC a ordonat celor mai mari companii să depună documente care să prezinte parteneriatele și investițiile lor în AI „pentru a construi o mai bună înțelegere internă a acestor relații și a impactului lor asupra peisajului concurențial”.
Administrația Biden a invocat, de asemenea, Legea privind producția de apărare pentru a obliga companiile de IA să informeze guvernul cu privire la noile proiecte majore de IA. Iar UE, tocmai a aprobat un prim set de reguli pentru AI.