Echipa României s-a clasat pe locul al doilea la ediția din 2017 a Campionatului European de Securitate Cibernetică organizat la Malaga, în Spania, dintr-un total de 15 țări participante.
Este a doua ediție la rând când echipa României se clasează pe podiumul competiției europene de securitate cibernetică (European Cyber Security Challenge – ECSC 2017). Anul acesta, confruntarea finală a avut loc la Malaga, Spania, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, România clasându-se pe locul doi, după țara gazdă.
Fiecare țară participantă a fost reprezentată de câte o echipă formată din 10 concurenți, împărțiți în două categorii de vârstă: 16-20 ani şi 21-25 ani.
La ediția ECSC 2017 au participat Austria, Elveţia, Germania, România, Spania, Italia, Marea Britanie, Cipru, Suedia, Norvegia, Cehia, Grecia, Estonia, Lichtenstein şi Irlanda. Ca și anul trecut, Spania a câștigat trofeul la limită, România s-a clasat pe locul secund, iar Italia a prins ultima treaptă a podiumului.
Pentru ediția din 2017, componența echipei României a fost: Silvia-Elena Pripoae, Cristian-Florin Done, Filip Munteanu, Bogdan Bercean, Neculai Balaban, Catalin Irimie, Otilion Andrei Mamoc, Ionut Dragut, Alexandru Vasile Top și Fineas Silaghi.
„Pentru al doilea an la rând, România ocupă un loc pe podiumul european al uneia dintre cele mai dure competiții în securitatea informatică, surclasând țări cu reputație în domeniu precum Italia, Norvegia, Anglia, Danemarca și Germania. Bitdefender sprijină formarea profesională a tinerilor care vor constitui viitoarea generație de specialiști în securitate IT, esențială la nivel strategic pentru toate statele”, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.
Selecția echipei naționale pentru competiția europeană European Cyber Security Championship 2017 a fost realizată de Serviciul Român de Informații (SRI) împreună cu CERT-RO și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice.
Campionatul acoperă domenii precum securitate web, securitate mobilă, puzzle-uri criptografice, inginerie inversă și investigații. Pot participa la competiție tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, care nu deţin o diplomă de master în domeniul securității cibernetice sau similar, nici certificări sau cursuri în acest domeniu.
Competiția își propune să încurajeze tinerii talentați în domeniu să se alăture eforturilor de asigurare a securității IT.