Un studiu realizat de BSA -The Software Alliance, a relevat faptul ca romanii sunt in continuare fruntasi in clasamentul utilizatorilor de programe software piratate.
Studiul evidentiaza faptul ca in Romania nivelul de programe software instalate pe computere fara licente corespunzatoare se ridica la 60%, in scadere cu doua procente comparativ cu 2013, cifra indicata de studiul BSA anterior.
In ciuda faptului ca a fost demonstrata o stransa legatura intre software-ul nelicentiat sau piratat si atacurile informatice, utilizatorii din Romania prefera sa foloseasca aceasta alternativa. „Atunci cand se utilizeaza software nelicentiat, probabilitatea de incidenta malware creste spectaculos, iar costurile gestionarii incidentelor malware pot fi uriase”, spun cei de la BSA.
Raportul a relevat ca anul trecut atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 mld. dolari. Conform datelor analizate, 39% din software-ul instalat pe computerele din intreaga lume in 2015 nu era licentiat corespunzator, ceea ce reprezinta o scadere modesta fata de 43% in 2013. Chiar si in anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizata de software este surprinzator de frecventa. Studiul indica o rata de 25% la nivel mondial in domeniul bancar, de asigurari sau in domeniul bursier.
Raportul mai arata ca regiunea cu cea mai mare rata de utilizare de software nelicentiat este Asia-Pacific cu 61%, a doua regiune ca rata a folosirii de software nelicentiat este Europa Centrala si de Est, cu 58% (o diminuare de trei procente fata de 2013), urmata de Orientul Mijlociu-Africa cu 57% (in scadere cu doua procente fata de 2013).
America de Nord ramane zona cu rata cea mai scazuta de 17%, cu toate ca si aceasta se ridica la o valoare comerciala semnificativa, de 10 mld. dolari. In Europa de Vest, rata totala a scazut cu un punct, ajungand la 28%.