Peste 100 de copii din intreaga tara, pacienti cu afectiuni incurabile sau care le limiteaza viata, aflati in grija centrelor HOSPICE Casa Sperantei din Bucuresti si Brasov, beneficiaza de sesiuni de terapie bazata pe realitatea virtuala si augmentata. Aceasta solutie, implementata in cele doua centre sub numele Tech Room, este gandita pentru a-i ajuta sa suporte mai usor boala si procedurile medicale de multe ori chinuitoare prin care trec. Cu ajutorul Tech Room, copiii pot evada pentru un timp intr-o realitate in care pot escalada Everestul, pot ateriza impreuna cu Neil Armstrong pe luna, pot zbura printr-un oras sub forma unui vultur sau pot inota alaturi de delfini.
Solutia bazata pe realitatea virtuala si augmentata a fost implementata in cele doua centre in cadrul proiectului „Conexiune pentru ingrijire si compasiune”, dezvoltat printr-un parteneriat intre Fundatia Vodafone Romania si HOSPICE Casa Sperantei. Bugetul intregului proiect, care prin componenta tehnologica avansata urmareste sa creasca eficienta interventiilor medicale, se ridica la aproape 760.000 de lei. Din aceasta suma, aproape 590.000 de lei reprezinta finantarea acordata de Fundatia Vodafone Romania prin programului Connecting for Good.
„Apelam tot mai des la tehnologie pentru a oferi solutii care acum cativa ani erau de neimaginat, iar proiectele din programul Connecting for Good inlesnesc accesul la sanatate si servicii sociale pentru categoriile vulnerabile”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.
„Aceste solutii le dau posibilitatea copiilor in scaune cu rotile sa intre intr-o realitate in care pot alerga, micutilor cu diagnostice grave sa poata experimenta diverse meserii cu ajutorul simulatorului de joburi, sa cante la pianul gigantic pe care pot pasi sau sa interactioneze cu personaje fantastice, cu ajutorul unui perete interactiv. «Conexiune pentru ingrijire si compasiune» reprezinta un pionerat in Romania si suntem incantati sa avem la HOSPICE tehnologie de ultima generatie care ne ajuta sa imbunatatim viata pacientilor nostri”, a declarat Mihai Manescu, managerul proiectului.
Solutia Tech Room se afla in prezent in etapa de testare, rezultatele obtinute urmand a fi folosite pentru integrarea interventiilor bazate pe realitatea virtuala si realitatea augmentata in ansamblul terapiei aplicate de echipele multidisciplinare HOSPICE pentru copiii cu boli care le limiteaza viata. Pe langa acest concept bazat pe tehnologii de ultima ora, proiectul „Conexiune pentru ingrijire si compasiune” include un sistem integrat de servicii medicale, servicii de consiliere psiho-sociala-emotionala, de sprijin educational si servicii de tip respite menite sa ofere parintilor timp liber pentru rezolvarea altor probleme sau pentru a-si recupera fortele.