Standardul de comunicaţii wireless Wi-Fi 6 se pregătește să devină noul standard al conexiunilor la rețea şi promite un potenţial de îmbunătăţiri semnificative pentru orice implementare de tehnologie Wi-Fi. Numai că drumul până la transformarea într-un standard larg adoptat nu pare extrem de facil, pentru că apar provocări legate de stabilitatea rețelelor Wi-Fi 6.
Este adevărat că Wi-Fi 6 promite viteze de până la patru ori mai mari decât standardele anterioare. De asemenea, noul standard permite conectarea mai multor dispozitive la fiecare punct de acces, ceea ce îl face vital pentru implementări Internet of Things (IoT), unde se aşteaptă creşteri exponenţiale ale numărului de dispozitive conectate la reţele. Nu în ultimul rând, standardul promite îmbunătăţiri ale eficienţei bateriei din dispozitive precum telefoanele inteligente, tabletele şi dispozitivele IoT la conectarea în reţele wireless.
Şi atunci de ce ar fi nevoie de precauţie? Spus simplu, creşterile majore de viteză generează provocări la adresa stabilităţii şi fiabilităţii reţelei. De exemplu, cu un trafic potenţial de peste 1GBps pentru fiecare punct de acces în reţea, apare riscul de blocaje la nivelul legăturilor dintre punctele de acces şi reţea. Ca atare, fără actualizarea conexiunilor existente fie la conexiuni multi-gigabit, fie la multiplicarea conexiunilor de 1GBps, multe din beneficiile Wi-Fi 6 vor fi pierdute.
De aceea, la implementarea acestui nou standard specialiştii avertizează asupra câtorva elemente de luat în considerare mai întâi. Un prim element ar fi acela al asigurării faptului că infrastructura LAN existentă oferă vitezele şi cerinţele de consum energetic pentru realizarea unei actualizări eficiente. Un alt element esenţial de luat în considerare este acela al compatibilităţii dispozitivelor care vor fi conectate la reţeaua actualizată cu performanţele crescute ale acesteia.
În afara situaţiei că întreg portofoliul de laptopuri, tablete şi telefoane inteligente dintr-o firmă este nou (adică cu an de fabricaţie nu anterior anului 2019), aceste dispozitive nu vor suporta Wi-Fi 6. Multe dispozitive de top nu sunt certificate de Wi-Fi Alliance ca fiind Wi-Fi 6 ready. Evident, ele vor continua să opereze în noua infrastructură, dar vor înregistra performanţe diminuate.
Ca atare, orice firmă ar trebui să se întrebe dacă merită investiţia în Wi-Fi 6 în condiţiile în care dispozitivele avute la dispoziţie nu pot fructifica noul standard. Asta nu înseamnă că nu ar trebui elaborate planuri pentru Wi-Fi 6. În acelaşi timp, merită evaluarea opţiunilor Wi-Fi 5 care permit furnizarea serviciilor necesare din punct de vedere al infrastructurii wireless la o fracţiune din costul unei infrastructuri Wi-Fi 6 şi fără nevoia de actualizări majore ale reţelei.
Unele companii de pe piață au identificat această problemă potențiala iar soluția Hybrid Wireless Solution de la Allied Telesis, poate oferi, de exemplu, roaming fără sincope şi fluxuri ridicate de date prin intermediul unei combinaţii unice de tehnologii Channel Blanket şi celulare, împreună cu o gamă de instrumente de automatizare pentru îmbunătăţirea performanţelor reţelei şi reducerea costurilor de management.
Permițând operațiuni simultane WLAN multicanal și monocanal folosind un design de punct de acces unic (AP), administratorii de rețea pot combina atributele de performanță ale celor două arhitecturi pentru a se potrivi cel mai bine cerințelor lor specifice de implementare.
„Wi-Fi-ul de astăzi nu este perfect, așa că am învățat să tolerăm blocările ocazionale, descărcările care stagnează și așteptările îndelungate pentru conexiunile disponibile la rețelele publice ocupate”, a declarat Graham Walker, director de marketing al Allied Telesis. „Dar multe rețele fără fir, cum ar fi cele din spitale, sunt critice pentru misiune, iar performanțele slabe nu sunt acceptate. Noua noastră soluție wireless hibridă ajută clienții să ofere o experiență wireless mai bună și simplifică și gestionarea. ”