Yahoo a declarat că a încetat să mai permită accesul serviciilor sale din China continentală „din cauza mediului de afaceri și legal din ce în ce mai dificil”, fiind al doilea brand occidentat de tehnologie care a părăsit țara în ultimele săptămâni.
Compania a încetat să ofere conținut pentru utilizatorii din China continentală începând cu 1 noiembrie, potrivit unei declarații publicate pe site-ul său, care a direcționat utilizatorii de e-mail Yahoo și AOL către alte link-uri.
„Ca recunoaștere a mediului de afaceri și juridic din ce în ce mai dificil din China, suita de servicii Yahoo nu va mai fi accesibilă din China continentală începând cu 1 noiembrie.
Yahoo rămâne dedicat drepturilor utilizatorilor noștri și unui internet gratuit și deschis. Mulțumim utilizatorilor noștri pentru sprijinul acordat.”
a declarat marți un purtător de cuvânt al Yahoo
Mișcarea Yahoo o urmează pe cea a Microsoft Corp care a retras Linkedin în China luna trecută, marcând retragerea ultimei rețele sociale majore deținute de SUA din China. Linkedin a citat un „mediu de operare mai provocator și cerințe mai mari de conformitate în China”.
Yahoo și-a redus deja prezența în China în ultimii ani. Înainte de 1 noiembrie, încă mai operase o aplicație meteo și câteva pagini care afișau articole de știri în limbi străine.
Yahoo a intrat în China în 1998 și în 2012 a încheiat un acord cu Alibaba Group pentru a-și vinde participația la gigantul comerțului electronic. În acord, Alibaba a obținut, de asemenea, dreptul de a opera Yahoo China sub marca Yahoo timp de până la patru ani.
Yahoo China și-a închis ulterior serviciul de e-mail și portalul web, dar marca a păstrat un centru global de cercetare și dezvoltare în Beijing până în 2015, când a fost închis.
Plecarea sa vine pe măsură ce Beijingul a impus noi restricții companiilor sale de internet în domenii ce pornesc de la conținut la confidențialitatea clienților, precum și noi legi. Luni, a intrat în vigoare noua lege privind protecția informațiilor cu caracter personal concepută pentru a proteja confidențialitatea datelor utilizatorilor online.
În mai, Verizon Communications a vândut Yahoo și celelalte companii media ale companiei catre fondul privat de capital Apollo Global, care deține și Tinder, pentru 5 miliarde de dolari.
Site-ul chinezesc al Engadget, care a fost și el vândut în cadrul tranzacției, a fost, de asemenea, indisponibil de marți și a afișat doar anunțul privind faptul că nu mai furnizează conținut pentru utilizatorii din China continentală.