21% dintre angajati au confirmat (23% in Romania) au folosit actualizarile de software de pe dispozitivele lor drept scuza ca sa nu participe la un call sau la o intalnire de serviciu.
E o scuza plauzibila, dat fiind ca actualizarile de software pot perturba zilele de lucru, o treime (35%) dintre angajati spunand ca au intarziat intr-un call din cauza actualizarilor (37% in Romania). Acestea sunt concluziile unui studiu recent comandat de Kaspersky pentru a explora atitudinile si obiceiurile lucratorilor fata de actualizari.
Intalnirile frecvente sunt adesea vazute ca unul dintre cele mai neplacute lucruri din rutina de la birou. Trecerea la munca la distanta si la intalnirile virtuale nu a ajutat aceasta problema, deoarece oamenii au resimtit oboseala din cauza apelurilor video si s-au simtit inca si mai obositi la sfarsitul unei zile de lucru. Dupa cum arata cercetarile recente ale Kaspersky, unii angajati au gasit o scuza pentru a omite unele dintre apelurile lor – s-au prefacut ca dispozitivele lor de birou nu erau disponibile din cauza ca actualizarile de software se instalau.
Colegii lor puteau crede scuza, pentru ca treceau si ei prin experienta de actualizare a unui anumit dispozitiv. In plus fata de programarile ratate, 37% dintre angajati si-au pierdut o parte din munca realizata (32 % in Romania) sau datele nesalvate atunci cand computerul sau laptop-ul au repornit dupa instalarea actualizarilor.
Una peste alta, unii angajati considera ca timpul de oprire al acestui dispozitiv este o oportunitate de a mai amana putin lucrurile pe care le au de facut, 27% dintre respondenti recunoscand (23% in Romania) ca au instalat actualizari pentru a pierde in mod deliberat timpul la locul de munca. Cu toate acestea, in general angajatilor nu le place ca munca lor sa fie intrerupta, astfel incat 65% isi doresc actualizari in afara programului de lucru pentru a-si mentine productivitatea (67% in Romania).
„De obicei, actualizarile sunt descarcate in timpul programului de lucru in modul silentios si nu afecteaza activitatea. Cu toate acestea, pentru a le aplica la sistem, este necesara o repornire a computerului. Desigur, unele sarcini de serviciu nu pot fi amanate, asa ca, de obicei, un utilizator poate reporni dispozitivul intr-un anumit interval de timp. Dupa cum putem vedea, unii oameni duc dorul unor astfel de notificari, iar altii nu doresc sa faca actualizarile in timpul programului de lucru. Prin urmare, repornirea necesara se poate intampla in momentul cel mai inoportun – chiar inainte de un apel important sau in timp ce scrieti un e-mail lung”,
spune Egor Kharchenko, IT Service si Asset Group Manager la Kaspersky.
Pentru cei care sunt intr-adevar deranjati de faptul ca actualizarile de software le da peste cap activitatea de la birou se recomanda ca acestea sa fie planificate mai aproape de sfarsitul zilei de lucru, cand dispozitivele sunt inca pornite si pot descarca actualizarile necesare, dar activitatea angajatilor este de obicei mai redusa. Daca este posibil, utilizati wake-on-LAN. Aceasta tehnologie permite pornirea statiilor de lucru prin retea, astfel incat actualizarile pot fi descarcate in afara programului de lucru.