Oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool au folosit AI (învățarea automată) pentru a prezice care mamifere ar putea fi surse pentru noi tulpini de virus COVID-19.
Un nou studiu AI a identificat mult mai multe specii potențiale a fi gazdă pentru noi coronavirusuri decât sunt cunoscute în prezent.
Cercetătorii au detectat o serie de specii implicate în focare anterioare, inclusiv lilieci și pangolini – precum și câțiva noi candidați. Studiul AI a mai prezis că aricii, iepurii și pisicile domestice ar putea fi purtători COVID-19, precum și numeroase alte coronavirusuri.
Rezultatele noastre demonstrează subaprecierea mare a potențialei scări a noii generații de coronavirus la animalele sălbatice și domestice.
au declarat oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool
Cercetătorii au folosit AI (învățarea automată) pentru a prezice relațiile dintre 411 tulpini de coronavirus și 876 de specii potențiale de mamifere gazdă pentru COVID-19, și nu numai.
Acest lucru i-a ajutat să identifice animalele care erau cel mai probabil să fie co-infectate cu diferite tulpini ale virusului – ceea ce ar putea determina apariția unuia nou.
Cercetătorii au descoperit de cel puțin 11 ori mai multe asociații între speciile de mamifere și tulpinile de coronavirus decât erau cunoscute anterior.
De asemenea, estimează că există de peste 40 de ori mai multe specii care pot fi infectate cu patru sau mai multe coronavirusuri decât au fost observate până în prezent.
„Având în vedere că coronavirusurile suferă frecvent recombinare atunci când co-infectează o gazdă și că SARS-CoV-2 este extrem de infecțios pentru oameni, cea mai imediată amenințare la adresa sănătății publice este recombinarea altor coronavirusuri cu SARS-CoV-2”,
a spus dr. Marcus Blagrove, co-autor al studiului
Cercetarea sugerează că ar putea exista de 30 de ori mai multe specii gazdă pentru recombinarea SARS-CoV-2 decât sunt recunoscute în prezent. Acestea includ cămila dromedară, maimuța verde africană și liliacul galben asiatic.
Cercetătorii notează că rezultatele lor se bazează pe date limitate și că există prejudecăți de studiu pentru anumite specii. Cu toate acestea, ei cred că descoperirile ar putea contribui la reducerea riscului de răspândire a noilor coronavirusuri la oameni.
Înarmat cu aceste cunoștințe, putem fi capabili să reducem șansele de apariție în populațiile umane, cum ar fi prin monitorizarea strictă și separarea forțată a gazdelor identificate, pe piețele de animale vii, ferme și alte medii apropiate; sau este posibil să putem dezvolta potențiale atenuări în avans.
mai spun cercetatorii.