ANCOM a masurat ce acoperire ofera operatorii de telefonie de la noi din tara

Now Reading
ANCOM a masurat ce acoperire ofera operatorii de telefonie de la noi din tara


V-ati saturat de nenumaratele reclame de la TV de genul 4G NELIMITAT IN TOATA TARA sau care sustin ca te poti bucura de viteze supernet chiar si in varf de munte ? Daca vei avea vreodata curiozitatea sa te plimbi prin zonele de munte ale tarii (de exemplu) vei constata pe pielea ta ca in realitate totul e o gluma proasta presarata cu minciuni la greu.

Si cu toate astea ANCOM, autoritatea ce reglementeaza comunicatiile la noi in tara, spune ca operatorii de telefonie de la noi din tara acopera 98% din teritoriul tarii cu servicii de voce. În perioada ianuarie – iulie 2018, ANCOM a derulat o ampla campanie de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce, în cadrul careia s-au efectuat masuratori în 12.786 de localitati locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane.

Campania de masuratori a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce masura operatorii de telefonie mobila respecta obligatia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumata prin licente. Rezultatele campaniei de masuratori privind acoperirea cu servicii de voce sunt urmatoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație. Pentru ca niciunul dintre operatorii de telefonie mobila nu a atins valoarea stabilita prin licențe si ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România și Vodafone Romania cu avertisment și Telekom România Mobile Communications cu amenda în cuantum de 500.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației masurate. Pentru fiecare localitate, populația acoperita a fost calculata ca raportul dintre numarul de clustere în care valorile parametrilor masurați sunt mai mari decât valorile minime impuse în licențe și numarul total de clustere masurate, înmulțit cu populația localitații respective. Suma populației masurate este calculata prin însumarea populației din localitațile în care s-au efectuat masuratori.


Obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația României, prin intermediul rețelei proprii de acces radio, pâna la data de 5 aprilie 2017, este prevazuta în licentele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care detineau deja retele 2G sau 3G în benzile de 900 MHz si 1800 MHz la momentul desfasurarii licitatiei. Aceste licențe au fost acordate în cadrul licitatiei de spectru din anul 2012.

Pentru operatorii care detineau retele 3G doar în banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeasi obligatie, dar cu termen de realizare pâna la data de 5 aprilie 2019.

Daca operatorii de la noi nu au reusit sa isi asume obligatiile avute, de a acoperi tot teritoriul tarii cu servicii de voce, nu este greu de imaginat sa va dati seama care este situatia reala a serviciilor de internet mobil in zonele cu probleme, cum sunt cele de munte sau localitatile din judetele tarii, situate la o oarecare departare de orase mari. Conexiunile de tip 3G sunt in continuare prezente pe o vasta intindere din tara, in timp ce conexiunile 4G sunt preponderent prezente in orasele mari si in zonele adiacente.

In aceste conditii este mai mult decat irelevant ca operatori precum Telekom sau DigiMobil promit deja conexiuni 5G la preturi accesibile. Nu ar fi fost logic ca toti operatorii sa isi dezvolte retelele de comunicatii mobile in toate zonele tarii in loc sa promita viteze foarte mari pentru un numar mic de abonati si sa se laude apoi prin reclame mincinoase ?


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
100%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Bogdan Chirea