Portalul eRomânia este mult sub standardele actuale, potrivit unui raport independent realizat de experţi din domeniul internetului. Site-ul a obţinut o notă mult sub media pieţei, de la pagini, căutare, login, aspecte juridice, securitate sau SEO.
Pe 23 decembrie 2013, a fost lansat spre testare publica website-ul www.portaleromania.ro, cel mai scump website finanţat de statul roman, fiind deja plătite peste 8 milioane de Euro (TVA inclus) către dezvoltatorul portalului de către Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).
Întrucât perioada de testare („menita a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media” – potrivit comunicatului de presa oficial publicat pe website-ul MSI in data de 23 decembrie 2013) se va încheia pe 31 martie 2014, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obţinută de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte.
Pentru analizarea portalului eRomania, echipa de auditori (formata din Andrei Radu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea şi Andrei Avădanei) a pornit de la sistemul de notare şi criteriile relevante dezvoltate de GPeC in ultimii 8 ani, adaptate pentru un site de conţinut şi însoţite de criteriile de preselecţie pentru Trusted.ro.
Au fost eliminate criteriile specifice activităţii de comerţ electronic, iar timpul alocat micro-auditului iniţial a fost de 3 ore pentru fiecare membru al echipei, întrucât „un audit complex ar fi putut dura câteva săptămâni.”, după cum declara echipa GPeC. Analiza a fost apoi finalizată în perioada 12-20 ianuarie 2014.
Potrivit echipei GPeC, portalul eRomania a obţinut nota generala 3,72 din maximum 10 puncte, ţinând cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principală, Pagina de categorie, Căutare, Pagina de Conţinut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a creării contului, Confirmarea creării contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate şi SEO.
Site-ul e-România este creat de compania Omnilogic, iar lucrul la acest domeniu a început în urmă cu trei ani. Până în prezent, firma a primit 41 de milioane de lei, iar anul viitor va mai încasa o tranşă de 11 milioane de lei, Totuşi, site-ul nu a fost livrat la timp, atunci când compania a spus că îl va avea gata, iar penalizarea este în cuantum de un milion şi jumătate de lei.
e-România, cunoscut şi drept „Portalul Democraţiei Participative“, este disponibil la adresa portaleromania.ro şi în curând va putea fi accesat prin intermediul adresei romania.eu. Accesul cetăţenilor şi al administraţiei publice – principalele publicuri ale portalului – se face securizat, atât după înscrierea în portal cu user şi parolă, cât şi fără autentificare. La momentul lansării, portalul e-România oferă 39 de funcţionalităţi principale şi 101 funcţionalităţi derivate.