Aprecierea dolarului a determinat mai multe companii tehnologice să mărească preţurile la produsele sale. Avand in vedere ca marea majoritate a produselor IT vin din China sau SUA, cresterea ratei de schimb a dolarului va veni cu scumpiri penteu utilizatorii finali.
Recent, OnePlus, compania chineză care produce popularul smartphone OnePlus One, a crescut preţurile dispozitivului pentru cei care îl comandă din Uniunea Europeană cu aproape 20%. Retailerul electro-IT Flanco a estimat că scumpirea produselor, pe fondul aprecierii dolarului, se va vedea la raft spre sfârşitului lunii aprilie, creşterea preţurilor, estimată la până la 15%, urmând să afecteze în special produsele IT din China.
„Până acum am reuşit să amortizăm din stocuri. Dar până la sfârşitul lunii aprilie sigur vor intra noile preţuri. Vor creşte în special produsele aduse din China. Piaţa IT va fi cea mai afectată de creşterea cursului, şi ar putea înregistra scădere (. ..) Preţurile la notebook-uri, tablete vor creşte cu până la 15%. (…) Indirect vor fi afectate şi alte categorii de produse, care conţin componente fabricate în China, precum electrocasnicele mici”, a declarat Dragoş Sîrbu, CEO Flanco Retail.
Dupa scumpirile anuntate de producatorii de componente hardware din China, a venit rândul Microsoft să anunţe preţuri mai mari, din acelaşi motiv. Astfel, începând cu 13 aprilie, aplicaţiile din magazinele virtuale Windows Store şi Windows Phone Store vor fi mai scumpe.
Aprecierea cu peste 20% a dolarului faţă de cele mai importante monede ar putea fi cea mai mare ameninţare pentru companiile americane după criza financiară din 2008, potrivit analiştilor de pe Wall Street, care avansează un scenariu în care profiturile multinaţionalelor ar urma să scadă cu peste 10% în 2015 din cauza acestui lucru.
via Gandul