Izolarea la domiciliu a dus la cresterea exponentiala a traficului de date de catre oamenii obligati sa stea in carantina acasa iar Netflix este oligata sa ia masuri de reducere a calitatii video bitrate.
Comisia Europeană a avertizat joi ca furnizorii europeni de telecomunicații ar putea fi nevoiti sa blocheze furnizorii de conținut video pentru a reduce traficul de date ridicat din aceasta peropada.
Industria telecom, prin vocile Vodafone, operatorul de telefonie mobilă nr. 2 din lume, dar si Deutsche Telekom, a raportat în ultimele zile un spike al traficului de date pe rețele, în timp ce mii de oameni au trecut la activități la domiciliu prin vizionarea interminabila de videoclipuri.
Furnizorii de telecomunicații pot lua măsuri pentru a preveni blocarea rețelei atâta timp cât este necesar, dar nu trebuie să blocheze, să încetinească sau să acorde prioritate traficului, a spus executivul UE, citând regulile UE denumite acces la internet deschis sau reguli de neutralitate a internetului.
„Operatorii sunt autorizați să aplice măsuri excepționale de gestionare a traficului, printre altele, pentru a preveni congestionarea iminentă a rețelei și pentru a atenua efectele congestiei excepționale sau temporare de rețea”, a spus Comisia într-o declarație comună cu Organismul Autorităților de Reglementare Europene pentru Comunicații Electronice (BEREC).„Acest lucru trebuie făcut fără a discrimina furnizorii de conținut individual.”
Companiile mari de tehnologie și grupurile de consumatori sunt susținători fericiți ai regulilor de neutralitate a internetului care împiedică operatorii de telecomunicații să blocheze sau să aglomereze traficul sau să ofere benzi rapide plătite.
Cu toate acestea, industria telecomunicațiilor a făcut o campanie îndelungată pentru a obtine modificarea acestor reguli, astfel încât și ei să poată obține venituri profitabile.
Avertismentul UE către sector a venit la o zi după ce Thierry Breton, șeful industriei europene, a cerut Netflix să reducă calitatea videoclipurilor pentru a evita congestionarea rețelei, spunând că companiile și consumatorii au o responsabilitate comună să se asigure că rețelele sunt capabile să facă față utilizării cheie precum sănătatea și educația la distanță.
Astfel, Netflix a anuntat azi decizia de reducere calitatea video bitrate pe toate fluxurile sale din Europa, reducand traficul pe rețelele sale europene cu 25% pentru a păstra buna funcționare a internetului în timpul crizei cauzate de coronavirus.
Această mișcare a venit după discuțiile dintre Thierry Breton, șeful industriei Uniunii Europene și CEO-ul Netflix, Reed Hastings.
Nu este clar daca asta inseamna ca utilizatorii nu vor mai avea acces la continut HD sau 4K, mari consumatoare de trafic de date. Sa nu uitam de asemenea ca abonamentele Netflix, pe langa numarul de dispozitive, sunt diferentiate intre ele in ceea ce priveste calitatea video. Abonamentul minim ofera acces la continut SD, cel standard ofera acces la continut HD iar cel premium la continut 4K UHD. Avand in vedere aceste limitari, nu este clar cat de suparati vor fi abonatii ce platesc un abonament superior care sunt obligati sa urmareasca continut SD.
Conform datelor publicate de Netflix, raportul lunar Netflix ISP Speed releva ca in Romania viteza medie de streaming pentru Netflix a fost de 4,54 mbps. Spre comparatie, cea mai mare viteza obtinuta in SUA este de 4,44 iar in Romania este de 4,71 mbps.
Pentru a va face o idee, mai jos aveti un tabel cu date referitoare la bitrate video necesar pentru a reda clipuri la anumite rezolutii. Cu alte cuvinte utilizatorii romani pot reda cu usurinta continut video HD. Limitarea calitatii video bitrate ar insemna ca utilizatorii se vor incadra undeva la 1750 – 3000 kbs.
Anuntul oficialitatilor europene releva un adevar mai putin cunoscut, retelele de telecomunicatii, oricat de mari viteze pot oferi, nu sunt pregatite sa faca fata unui consum ridicat trafic de date.