La inceputul lunii februarie cei de la Allview au anuntat lansarea pe piata a unei noi serii de smart tv cu Android TV pe care au botezat-o ePlay.
Acestea sunt o completare a primei serii de smart TV cu Android, avand ocazia sa va fac o prezentare detaliata pentru unul dintre modele.
Noua serie de televizoare din gama ePlay include 3 modele, 32ePlay6100 HD, 40ePlay6100 si 43ePlay6100 Full HD. Cifrele din fata reprezinta dimensiunea in inchi si este de remarcat asadar ca nici unul din cele 3 modele nou lansate nu vine cu rezolutie 4K.
Chiar si asa, noua serie de smart TV de la Allview se poate remarca la capitolul pret accesibil pentru functii avansate si utile.
La redactie am primit in teste modelul Allview 40ePlay6100-F , adica smart tv-ul de 40 de inchi, pe care, la fel ca si primul televizor cu Android TV testat, l-am folosit intens pentru a imi putea face o idee despre cat de multumit as fi pe termen lung daca l-as cumpara.
Ecran si design Allview 40ePlay6100-F Full HD
Randul trecut am vorbit foarte mult despre sistemul de operare Android TV, cu care am fost la prima interactiune, asa ca in acest articol am sa incerc sa ma axez pe modificarile pe care le-am observat.
Dupa prima interactiune pe care o veti avea cu acest televizor, dupa ce il veti scoate din cutie si il veti monta, este acea senzatie data de cat de usor poate parea. Apoi, ceea ce mi-a placut mie la ecran este ca producatorul a incercat sa adopte cat mai fidel conceptul de ecran fara margini. Sa spunem ca dimensiunea ecranului este de 101 cm iar dimensiunile complete sunt 893,6×211,8×555,1mm, cu stand.
Dar mai este un aspect la care veti vrea probabil sa va indreptati atentia si anume ce anume gastiti pe spatele televizorului, porturi si asa mai departe.
Asadar, avem doua porturi HDMI, doua porturi USB, un port LAN, doua intrari pentru antene sau CATV si o intrare Digital Audio, daca intentionati sa folositi un soundbar. Sa nu uitam de asemenea si de suportul CI+. Din reclmatiile altor utilizatori am inteles ca exista probleme cu cardurile celor de la Vodafone (ex UPC). Cel de la Digi a mers fara probleme.
Interactiunea cu telecomanda lui Allview 40ePlay6100-F
In mod evident, telecomanda televizorului este lucrul cu care interactionam cel mai des, si desi poate parea banal experienta de utilizare poate fi importanta. Materialul folosit este din plastic, insa nu unul destul de dur, existand si cateva modificari importante fata de seria anterioara.
Avem de data asta 4 butoane dedicate pentru servicii video on demand: Netflix, Youtube si Prime Video si un buton pentru Google Play. In partea de jos avem butoanele de volum si schimbare canale iar intre ele un buton pentru Google Assistant, ce ia loc celui sub forma de microfon. Da, telecomanda are incorporat si un microfon si ii puteti dicta comenzi vocale.
Aprinderea televizorului se poate face doar prin apasarea butonului Power, iar unele butoane tind sa faca acelasi lucru in unele aplicatii: cum este cazul celor de Exit si Back. Daca sunteti pe un serviciu precum Netflix, ca sa ajungeti in ecranul principal va trebui sa apasati pe butonul Home.
Butoanele directionale si tasta OK au fost acum inconjurate de cauciuc, nefiind separate intre ele. Revenind la functionarea telecomenzii ca microfon este important sa conectati telecomanda la televizor prin Bluetooth, acest lucru putand fi facut foarte usor din tutorialul de start. De data asta, cei de la Allview au facut niste tutoriale foarte utile pe care le gasiti pe pagina produsului.
Android TV si experienta de utilizare
Sistemul de operare de pe seria ePlay este Android 9.0 TV, ceea ce inseamna ca este un upgrade fata de seria precedenta. Nu va asteptati insa la o schimbare majora de grafica. Interfata de pe pagina de start sau Homepage este aceeasi si functioneaza pe acelasi principiu. Avem un rand principal pentru aplicatii favorite, pe care le puteti edita sau elimina apasand lung pe tasta OK. Pe acest rand veti regasi aplicatia LIVE TV, adica modul prin care veti putea intra sa urmariti canale tv.
Imi mentin in continuare nemultumirea ca LIVE TV nu poate fi customizat sau nu exista posibilitatea de a creea un rand de canale favorite, asa cum se face pentru continutul recomandat de pe Netflix, Youtube, asa numitele randuri de canale pe care le puteti customiza. Ca si la seria precedenta, pe masura ce instalati aplicatii, pe pagina de start vor aparea noi canale cu recomandari , utilizatorul avand posibilitatea sa mute randurile de canale, mai sus sau mai jos, in functie de preferinte.
In ceea ce priveste naivigarea printre canalele TV , aceasta se face fie de pe tastele de programe TV fie prin cele de schimbare canale. Daca ar fi mers si tastele de volum, probabil ar fi trebui eliminate cele doua serii de butoane din partea de jos.
Grafica din sectiunea LIVE TV ramane in continuare anosta, ba chiar as spune ca are nevoie de modificari. Bara de informatii pentru posturi tv are un scris extrem de mic si in loc sa afiseze in mod evidentiat ghidul tv, cu ce anume ruleaza sau urmeaza, prefera sa scoata in evidenta setarile canalului, precum rezolutia si codecul folosit. Nu exista optiuni de marire a textului afisat.
Ghidul TV este afisat acum pe tot ecranul, fara sa intrerupa insa transmisia canalului ce ruleaza, insa daca doriti sa navigati prin lista de emisiuni din ghid, canalul tv va fi si el schimbat automat.
Meniul din functia LIVE TV a fost si el optimizat si schimbat, incercandu-se astfel sa se elimine acel sentiment de confuzie. Daca apasati pe butonul de meniu cand sunteti in modul LIVE TV in bara de jos vor fi afisate mai multe ferestre de optiuni: Sursa (care afiseaza aceleasi optiuni ca si apasarea butonului Source), Mod Imagine (pentru optimizarea culorilor), Mod de afisare (raport de aspect imagine), Difuzoare, Energie, Card CI, Descarcare manuala OAD (nu am inteles ce anume face si de ce trebuia scos in evidenta), optiuni avansate si setari (care afiseaza exact aceleasi optiuni ca iconita de setari de pe homepage).
In rest experienta cu asistentul vocal Google Asisstant este la fel ca pe modelul precedent, nu exista browser web preinstalat, dar puteti sa instalati unul, magazinul Google Play va ofera acces la multe aplicatii optimizate pentru TV.
As remarca ca am intampinat si o mica surpriza in sectiunea de cautare de jocuri, pentru ca televizorul iti permite sa instalezi o jocuri pe care le poti juca conectand un gamepad compatibil cu Android. Cel putin pe modelul testat, accesul la sectiunea Google Play Games nu mi-a afisat decat jocurile instalate sau testate in trecut. Probabil din cauza unei erori Google nu puteti descoperi jocuri decat daca folositi bara de cautare.
De asemenea, pentru dezinstalarea unei aplicatii va trebui sa derulati pana la sectiunea setari si sa selectati aplicatii.
Calitate audio-video Allview 40ePlay6100-F
Dupa cum spuneam gama de televizoare smart din seria ePlay este una ce vine cu rezolutie Full HD, ci nu 4K, insa as indrazni sa spun ca asta oricum nu conteaza foarte mult decat daca sunteti genul de utilizatori care cosuma continut premium. Televizorul ofera o rezolutie Full HD (1920X1080), un unghi de vizibilitate: 178 / 178 °, ecranul fiind de tip VA (contrast mai bun~400%, negru mai intens cu 200%).
Experienta de vizionare a fost per total una buna, desi prefer in continuare capabilitatile 4K oferite de serviciile de streaming precum Netflix, HBO Go sau Youtube.
Pe partea de audio, televizorul are doua difuzoare stereo de 8W, Dolby Audio. In marea majoritate a timpului am stat cu volumul dat spre minim pentru ca sunetul redat este destul de puternic. Nu am gasit insa un meniu de setari care sa ajusteze capabilitatile de redare audio in functie de ce anume se reda: muzica, filme sau un eveniment sportiv.
Hardware intern
Televizorul Allview 40ePlay6100-F este echipat cu un CPU: Cortex A53 Quad Core, memorie RAM de 1 GB si memorie interna de 8 GB pentru a putea instala aplicatii sau jocuri. Nu as putea spune ca totul merge fluid si ca nu exista situatii in care raspunsul la comenzile de pe telecomanda sa nu fie intarziat. De altfel si pentru Asistentul Google va trebui sa aveti rabdare, caci timpii de raspuns pentru recunoasterea vocala si cei de cautare nu sunt cei mai exacti.
Exista de asemenea conexiuni WiFi, LAN si Bluetooth si desigur un aspect important, Chromecast incorportat… desi aici am sesizat o problema, exista un delay intre sunetul redat si imagine. Si nu, nu este vorba doar despre un serviciu anume ci pe toate: daca vreti sa proiectati imaginea de pe telefon pe televizor , experienta de vizionare va fi deranjanta.
Pareri si concluzie despre Allview 40ePlay6100-F
In continuare multe dintre aspectele negative ale televizorului sunt legate de functionalitatile Android TV, care desi a ajuns la versiunea 9 pe acest model, inca are unele lacune la capitolul LIVE TV. Meniurile si setarile par in continuare dezordonate sau repetitive iar pentru utilizator acest aspect poate fi deranjant.
Desi este o serie noua de televizoare, Allview ePlay vine si cu un downgrade, a scazut de la 4K la Full HD. Chiar si asa modelul testat s-a achitat onorabil de sarcini la capitolul culori si redare video in general.
Pretul este partea cea mai atractiva din toata aceasta prezentare. Modelul costa doar 1299 de lei, pe site-ul producatorului, ceea ce il face un produs foarte interesant si accesibil, oferindu-va acces la un produs smart si nenumarate aplicatii prin intermediul magazinului Google.