Comisia Europeană a prezentat măsuri radicale pentru a impozita mai bine companiile de tehnologie cu operațiuni mari în statele membre. Prima propunere ar permite țărilor din UE să impoziteze în mod eficient profitul creat în interiorul granițelor lor, indiferent dacă întreprinderea în cauză are un birou acolo.
Conform acestei reguli, o companie ar fi eligibilă pentru impozitare dacă ar avea mai mult de 100.000 de utilizatori, a câștigat mai mult de 7 milioane de euro anual sau peste 3.000 de „contracte de afaceri pentru servicii digitale” în țară. Comisia speră că acest lucru va împiedica companiile să redirecționeze veniturile către țări cu legi fiscale mai favorabile.
„Regulile noastre pre-internet nu permit statelor membre să impoziteze companiile digitale care operează în Europa atunci când au o prezență fizică prea mică sau deloc”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, fiscalitate și vamă. „Aceasta reprezintă o gaură neagră din ce în ce mai mare pentru statele membre, deoarece baza fiscală este erodată. De aceea noi prezentăm un nou standard juridic, precum și un impozit interimar”.
Comisia consideră că aceasta este o soluție pe termen lung, si propune, de asemenea, o taxă intermediară neortodoxă care s-ar aplica veniturilor, mai degrabă decât profitului generat în interiorul UE. În mod specific, s-ar aplica spațiului de publicitate online, vânzarea de informații despre utilizatori și „activitățile de intermediere digitală” (precum eBay și Airbnb), care permit utilizatorilor să vândă bunuri și servicii unii altora. Se va aplica însă numai companiilor mari, cu venituri care depășesc 750 de milioane de euro în întreaga lume și 50 de milioane de euro în interiorul UE. O rată propusa de trei procente ar genera, potrivit Comisiei, 5 miliarde de euro pentru membrii UE.
Ambele reguli sunt, deocamdată, doar propuneri. Totuși, ele reprezintă o schimbare dramatică care ar putea împiedica giganții din domeniul tehnologiei să-și schimbe profiturile în așa-numitele paradisuri fiscale. Fara indoiala va exista o rezistență din partea industriei și a statelor membre care au propriile lor idei de impozitare. Dar pentru moment, este un început.
„Am preferat regulile convenite la nivel mondial, inclusiv la OCDE”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei europene al dialogului social. „Cu toate acestea, valoarea profiturilor care sunt în prezent neimpozabile este inacceptabilă. Trebuie să introducem de urgență regulile noastre fiscale în secolul XXI, punând în practică o nouă soluție cuprinzătoare și de viitor”.