YouTube a interzis toate videoclipurile care conțin dezinformare legată de campania de vaccinare sau despre vaccinuri, care sunt administrate în prezent, și care au fost aprobate de autoritățile locale de sănătate sau de Organizația Mondială a Sănătății. Măsura este o extindere a unei politici care acoperă vaccinurile COVID-19.
Youtube spune că utilizatorii nu ar trebui, de exemplu, să posteze videoclipuri în care susțin despre vaccinare ca poate provoca efecte secundare cronice (altele decât reacțiile adverse rare pe care autoritățile de sănătate le-au recunoscut). Conținutul care pretinde că vaccinurile nu reduc transmiterea sau contracția bolilor sau videoclipuri care au inexactități cu privire la ingredientele vaccinului este șters de pe site.
Există câteva excepții de la aceste reguli: YouTube „va continua să permită conținut despre politicile privind vaccinurile, noile studii privind vaccinurile și succesele sau eșecurile istorice ale vaccinului”. Utilizatorii pot, de asemenea, să împărtășească discuții științifice despre vaccinuri și mărturii personale despre experiențele lor, atâta timp cât nu au un istoric de promovare a dezinformării vaccinului și videoclipul lor respectă celelalte reguli de pe YouTube. Postarea videoclipurilor care „condamnă, contestă sau satirizează dezinformarea” care încalcă politicile YouTube ar trebui să fie și ea în regulă.
YouTube a declarat că elimină canalele legate de avocați proeminenți ai anti-vaccinării, inclusiv ale unor persoane precum Joseph Mercola și Robert F. Kennedy Jr..
„Dezvoltarea unor politici solide necesită timp”, a declarat vicepreședintele diviziei globale global trust and safety a YouTube, Matt Halprin. „Am vrut să lansăm o politică care să fie cuprinzătoare, aplicabilă cu consecvență și care să abordeze în mod adecvat provocarea.”
YouTube, dar și Facebook și Twitter, au interzis dezinformarea COVID-19 în primele zile ale pandemiei în primăvara anului 2020. YouTube a eliminat peste 130.000 de videoclipuri care au încălcat regulile sale cu privire la vaccinurile COVID-19, pe care le-a anunțat în octombrie anul trecut, și mai mult de un milion de videoclipuri în total, care au inclus dezinformarea legată de pandemia de coronavirus.
Între timp, Facebook lucrează pentru a reduce răspândirea conținutului anti-vaccinare din anul 2019. A interzis în mod oficial dezinformarea în luna februarie.