Recunoasterea vocala de la Microsoft la fel de perfomanta ca omul

Now Reading
Recunoasterea vocala de la Microsoft la fel de perfomanta ca omul


Gigantul american Microsoft a anuntat  ca robotii sunt la fel de performanti ca oamenii atunci cand vorba de transcrierea convorbirilor.

Potrivit unui raport publicat de inginerii companiei Microsoft ce fac parte din divizia de Cercetare a Inteligentei Artificiale, sistemul de transcriere a conversatiilor a ajuns la o rata de eroare de 5.9 procente, ceea ce este aproape egal cu capabilitatile umane.

”Am ajuns la paritate cu omul”, a declarat Xuedong Huang, omul de stiinta care directioneaza eforturile Microsoft in domeniul procesarii limbii vorbite de catre sistemele de inteligenta artificiala. “Acesta este un eveniment istoric”, a mai completat acesta.

Dupa ani de zile de testari, reusita vine dupa ce luna trecuta cercetatorii reusisera sa obtina un procent de 6.3. Rezultatele vor aduce in continuare implicatii majore in batalia digitala ce se concentreaza pe suprematia asistentilor digitali. De castigat vor avea produsele companiei Microsoft, precum Cortana, Xbox sau Windows.

PUBLICITATE

cortana

Pentru a ajunge la o astfel de performanta echipa de ingineri a lucrat cu o cantitate enorma de date ce a fost stocata in retele neuronale, astfel incat sistemul poate recunoaste tipare de vorbire umane. Sunete si imagini au fost folosite pentru a antrena aceste retele astfel incat sa se poata folosi in mod eficient de datele stocate.

Cercetatorii tin sa precizeze ca paritatea este departe de perfectiune. Echipa spune ca va lucra in continuare pentru ca sistemele sa obtina rate de eroare si mai mici, astfel incat inteligenta artificiala sa poata faca fata unor situatii din lumea reala, cum ar fi convorbirile dintr-un restaurant aglomerat si galagios, strazi aglomerate sau vant puternic. In viitor inginerii isi doresc nu numai un sistem capabil sa transcrie convorbiri umane ci si sa le si inteleaga.

Mai este mult pana departe, insa oamenii de stiinta viseaza la un viitor in care nu vom mai fi obligati sa intelegem computerele, ci ele sa ne inteleaga pe noi.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA