Xiaomi a lansat cu câteva zile în urmă noua sa serie de telefoane din gama midrange Redmi Note 12, o adevărată familie dacă ar fi să ne uităm la numărul de modele disponibile și gama de prețuri. Am scris despre caracteristicile fiecăruia în articolul despre evenimentul de lansare la care am avut bucuria să particip.
Am avut la dispozitie ceva timp să butonez două modele din serie, modelul standard Redmi Note 12 și versiunea de top, Redmi Note 12 Pro+ 5G, un fel de vârf de gamă din serie.
Am ales termenul de vârf de gamă pentru că avem pe acest model specificații de vârfuri de gamă sau pe care modele la prețuri duble nu le au.
De ceva vreme îmi place să am și opinii diferite de ale mele atunci când testez câte un telefon și am cerut rudelor sau colegilor să ia telefonul în mână și să-l butoneze și să îmi spună ce cred despre telefon. În acest articol veți regăsi trimiteri și la părerile altor persoane, care se adaugă la opinia generală despre Redmi Note 12 Pro+ 5G.
În această recenzie am ales să vorbesc pe larg despre design, performanțe hardware, camere foto, software și baterie.
O recenzie video va fi și ea disponibilă în curând. Puteți naviga prin recenzie selectând din categoriile din listă.
Nimeni nu se ascunde și nici nu ar avea rost să încercăm să cosmetizăm ceva. Acest model de telefon este mare și de multe ori poate fi aproape imposibil sa-l folosești cu o singură mână. Și când spun a-l folosi cu o singură mână mă refer că eu nu am putut să navighez și să scriu un mesaj doar folosind mâna cu care țin telefonul. Ce-i drept, există un mod denumit o singură mână, eu unul am fost prea stângaci ca să îl fac să meargă.

În cifre, Redmi Note 12 Pro+ 5G are 162,9 mm X 76mm X 8,98 mm și cântărește 210 grame. Spre comparație, gigantul S23 Ultra are 163,4 x 78,1 x 8,9mm și 230 de grame. Deci, aproape la fel în dimensiuni. La 6,67 de inchi cât este dimensiunea ecranului aproape că îți permiți să renunți la puțin spațiu pentru a ascunde acel notch din partea frontală. Nimic nou aici, un mic truc software îți afișează o bară de culoare neagră care maschează camera și pe care sunt afișate ora, indicatorul de rețea sau notificări. Te poți juca cu aceste setări după bunul plac în secțiunea Bara de stare.



Ca să rămânem pe partea din față, muchiile sunt plate, adică ecranul nu e curbat. Peste ecran, Xiaomi a aplicat deja o folie de protecție pentru ecran.
Partea frontală cu siguranță nu te va da pe spate dar spatele cu siguranță da. Am avut norocul să testez de la Xiaomi și seriile anterioare Redmi și pot spune că producătorul nu are o consistență aparte când vine vorba despre păstrarea designului. Spre deosebire de alții, celor de la Xiaomi le place să experimenteze și să vină mereu cu ceva diferit sau nou. Redmi Note 12 Pro+ 5G are unul dintre cele mai elegante design-uri pe care Xiaomi le-a introdus în această categorie, telefonul având linii curate și un design matur care face ca dispozitivul să arate mult mai premium.
Spatele este realizat din sticlă și are un finisaj lucios care este predispus la pete, iar insula camerei are un finisaj minimalist, care este un contrast puternic cu design-urile aglomerate pe care le-am văzut în iterațiile anterioare. Chiar și așa, acea insulă care găzduiește senzorii de cameră are un aspect curat și este frezată din metal. Deși este grozav, cadrul mijlociu în sine este făcut din plastic, lucur ce ne aduce aminte totuși că avem în față un model midrange ci nu unul premium. Că tot suntem la acea insulă a camerelor, ei bine, senzorii camerelor au devenit din ce în ce mai mari, vizibibili, proeminenți .. sau cum vreți voi. Dimensiunea insulei și faptul ca ea iese în evidență face ca telefonul să nu poată fi folosit ținut pur și simplu pe masă, birou etc. Vei avea nevoie de husa de protecție care sa uniformizeze și să permită telefonul să fie așezat corespunzător pe o suprafață plată.

Având un spate din sticlă și margini curbate, telefonul nu este doar predispus la urme de pete de utilizare ci devine și destul de alunecos, folosit fără husă de protecție (din fericire Xiaomi include una în cutie).
Pentru modelul Pro+ 5G și Pro+ avem 3 variante de culoare: Midnight Black (cel primit in teste), Polar White și Sky Blue.
Ca și la modelele anterioare, butoanele de volum sunt pe partea laterală dreaptă iar butonul de alimentare, tot din aceeași zonă are și rol de senzor de amprentă. În partea de jos avem difuzoare, portul USB-C și slotul pentru carduri SIM (dual SIM) și de memorie. Sus, Xiaomi păstrează în continuare un jack audio standard dar și un senzor IR.
La fel ca anul trecut, Xiaomi oferă pentru acest model din gama midrange rezistență la apă și praf IP53.