Xiaomi a lansat cu câteva zile în urmă noua sa serie de telefoane din gama midrange Redmi Note 12, o adevărată familie dacă ar fi să ne uităm la numărul de modele disponibile și gama de prețuri. Am scris despre caracteristicile fiecăruia în articolul despre evenimentul de lansare la care am avut bucuria să particip.
Am avut la dispozitie ceva timp să butonez două modele din serie, modelul standard Redmi Note 12 și versiunea de top, Redmi Note 12 Pro+ 5G, un fel de vârf de gamă din serie.
Am ales termenul de vârf de gamă pentru că avem pe acest model specificații de vârfuri de gamă sau pe care modele la prețuri duble nu le au.
De ceva vreme îmi place să am și opinii diferite de ale mele atunci când testez câte un telefon și am cerut rudelor sau colegilor să ia telefonul în mână și să-l butoneze și să îmi spună ce cred despre telefon. În acest articol veți regăsi trimiteri și la părerile altor persoane, care se adaugă la opinia generală despre Redmi Note 12 Pro+ 5G.
În această recenzie am ales să vorbesc pe larg despre design, performanțe hardware, camere foto, software și baterie.
O recenzie video va fi și ea disponibilă în curând. Puteți naviga prin recenzie selectând din categoriile din listă.
Prima impresie despre Redmi Note 12 Pro+ 5G – Designul
Nimeni nu se ascunde și nici nu ar avea rost să încercăm să cosmetizăm ceva. Acest model de telefon este mare și de multe ori poate fi aproape imposibil sa-l folosești cu o singură mână. Și când spun a-l folosi cu o singură mână mă refer că eu nu am putut să navighez și să scriu un mesaj doar folosind mâna cu care țin telefonul. Ce-i drept, există un mod denumit o singură mână, eu unul am fost prea stângaci ca să îl fac să meargă.
În cifre, Redmi Note 12 Pro+ 5G are 162,9 mm X 76mm X 8,98 mm și cântărește 210 grame. Spre comparație, gigantul S23 Ultra are 163,4 x 78,1 x 8,9mm și 230 de grame. Deci, aproape la fel în dimensiuni. La 6,67 de inchi cât este dimensiunea ecranului aproape că îți permiți să renunți la puțin spațiu pentru a ascunde acel notch din partea frontală. Nimic nou aici, un mic truc software îți afișează o bară de culoare neagră care maschează camera și pe care sunt afișate ora, indicatorul de rețea sau notificări. Te poți juca cu aceste setări după bunul plac în secțiunea Bara de stare.
Ca să rămânem pe partea din față, muchiile sunt plate, adică ecranul nu e curbat. Peste ecran, Xiaomi a aplicat deja o folie de protecție pentru ecran.
Partea frontală cu siguranță nu te va da pe spate dar spatele cu siguranță da. Am avut norocul să testez de la Xiaomi și seriile anterioare Redmi și pot spune că producătorul nu are o consistență aparte când vine vorba despre păstrarea designului. Spre deosebire de alții, celor de la Xiaomi le place să experimenteze și să vină mereu cu ceva diferit sau nou. Redmi Note 12 Pro+ 5G are unul dintre cele mai elegante design-uri pe care Xiaomi le-a introdus în această categorie, telefonul având linii curate și un design matur care face ca dispozitivul să arate mult mai premium.
Spatele este realizat din sticlă și are un finisaj lucios care este predispus la pete, iar insula camerei are un finisaj minimalist, care este un contrast puternic cu design-urile aglomerate pe care le-am văzut în iterațiile anterioare. Chiar și așa, acea insulă care găzduiește senzorii de cameră are un aspect curat și este frezată din metal. Deși este grozav, cadrul mijlociu în sine este făcut din plastic, lucur ce ne aduce aminte totuși că avem în față un model midrange ci nu unul premium. Că tot suntem la acea insulă a camerelor, ei bine, senzorii camerelor au devenit din ce în ce mai mari, vizibibili, proeminenți .. sau cum vreți voi. Dimensiunea insulei și faptul ca ea iese în evidență face ca telefonul să nu poată fi folosit ținut pur și simplu pe masă, birou etc. Vei avea nevoie de husa de protecție care sa uniformizeze și să permită telefonul să fie așezat corespunzător pe o suprafață plată.
Având un spate din sticlă și margini curbate, telefonul nu este doar predispus la urme de pete de utilizare ci devine și destul de alunecos, folosit fără husă de protecție (din fericire Xiaomi include una în cutie).
Pentru modelul Pro+ 5G și Pro+ avem 3 variante de culoare: Midnight Black (cel primit in teste), Polar White și Sky Blue.
Ca și la modelele anterioare, butoanele de volum sunt pe partea laterală dreaptă iar butonul de alimentare, tot din aceeași zonă are și rol de senzor de amprentă. În partea de jos avem difuzoare, portul USB-C și slotul pentru carduri SIM (dual SIM) și de memorie. Sus, Xiaomi păstrează în continuare un jack audio standard dar și un senzor IR.
La fel ca anul trecut, Xiaomi oferă pentru acest model din gama midrange rezistență la apă și praf IP53.
Review Redmi Note 12 Pro+ 5G – Ecran
Trecând la partea ecranului, Redmi Note 12 Pro+ 5G are același ecran AMOLED de 6,67 inci cu rezoluție FHD+ și reîmprospătare la 120 Hz ca modelul de anul trecut. Xiaomi a adăugat pe fișa de descriere a specificațiilor termenul FLOW AMOLED.
Diferența cheie față de modelul anterior, este că rama de jos este mai subțire și asta se datorează utilizării unui panou OLED flexibil. Culorile sunt vibrante iar MIUI are o mulțime de setări de personalizare în acest domeniu.
Ecranul lui Redmi Note 12 Pro+ 5G este un panou foarte bun ce oferă HDR10+. Există un strat de Gorilla Glass 5 peste ecran, iar părțile plate îl fac o alegere bună pentru jocuri și videoclipuri în flux.
O nouă adăugare în acest an este rata de reîmprospătare dinamică a dispozitivului, ecranul comutând între 30Hz, 60Hz, 90Hz și 120Hz în funcție de conținut. De reținut este că rata de reîmprospătare a ecranului de 120 de Hz nu este activată implicit, acest lucru este la îndemână pentru economisirea bateriei.
Dar, dacă ai cumva probleme sau ți se pare că telefonul nu poate schimba ratele de reîmprospătare din mers fără să aibă nevoie de timp poți schimba manual reîmprospătarea la 120 Hz — puteți alege între 60 și 120 Hz.
Review Redmi Note 12 Pro+ 5G – Performanțe hardware
Redmi Note 12 Pro+ 5G (și modelul 4G) este alimentat de chipsetul de 6nm Dimensity 1080 de la MediaTek. Denumirea poate fi diferită de Dimensity 920, dar cele două platforme sunt identice – diferența cheie este că Dimensity 1080 poate facilita un modul de cameră de 200MP. În afară de asta, nu veți găsi nicio modificare sau diferență.
Asta înseamnă că veți găsi aceleași două nuclee Cortex A78 la 2,50 GHz și șase nuclee Cortex A55 la 2,0 GHz și un Mali-G68 cu patru nuclee. Redmi Note 12 Pro+ 5G este fiabil în utilizarea zilnică, ba chiar este destul de fluid. Navigarea s-a simțit rapidă, fără bug-uri sau întârzieri, chiar și când vorbim de animații. Xiaomi folosește același modul de stocare UFS 2.2, dar trece la 256 GB spațiu de stocare pentru modelul cu 5G, versiunea standard având și 128 de GB. Pe partea de RAM modelul 5G are 8GB iar versiunea de 128 de GB de pe modelul standard are 6GB.
Revenind, nu am avut momente de blocare sau încetiniri când am folosit Redmi Note 12 Pro+ ceea ce este bine pentru jocurile ocazionale.
Dacă sunteți pasionat de cifre și statistici hardware în testul 3DMARK, telefonul a obținut 2277 de puncte Vulkan la testarea Wild Life. Rezultatul nu te dă spate dacă în context rezultatul plasează modelul pe locul 95 sub Huawei Honor 70 Pro+ și fratele mai mare Xiaomi 12 sau iPhone 12 Pro Max. Telefonul depășește Motorola Edge 30 Pro, Galaxy S22 Ultra, iPhone 12 sau Huawei Mate 40 Pro+
Ați sesizat că telefonul depășește modele precum iPhone 12 ? Poate că asta spune ceva.
Testul Geekbench 6 a oferit 963 de puncte Single-Core și 2424 Multicore pentru Redmi Note 12 Pro+ 5G. Cel mai mare scor la această categorie este de 1870 de puncte ceea ce plasează telefonul sub One Plus 7t și puțin peste Mi 11 Lite. În topul multi core, cel mai mare scor a fost 5139 de puncte plasând telefonul sub Xiaomi MI 11 Lite și chiar Poco X30 Pro.
Trecând peste cifre și comparații, experiența de gaming a fost fluidă, fără întreruperi și fără încălzirea exagerată a dispozitivului. Puteți ă vă folosiți de aplicații de editare video pe telefon iar timpul de procesare este decent.
Review Redmi Note 12 Pro+ 5G – Perfomanțe foto impresionante
S-ar putea să credeți că exagerez dar în această secțiune, pe lângă propriile teste și opinii legate de experiența mea cu camera foto, am ales să vă fac și un rezumat de la mai prestigiosul serviciu de testare a performanțelor foto DXoMark.
Lucrul care scoate în evidență acest model de telefon este camera de 200 MP și, deși aceasta nu este o premieră pentru Xiaomi – 12T Pro are același modul – este prima dată când Xiaomi aduce senzorul pe un model midrange disponibil pe piețe externe.
În timp ce camera de 200 MP cu senzorul Samsung HP 1 este o nouă adăugare, senzorii auxiliari sunt de slabă calitate; veți găsi un obiectiv cu unghi larg de 8 MP cu un câmp vizual de 119 grade și un modul macro de 2 MP. Aș prefera să nu vorbesc prea mult despre cel din urmă, pentru că nu reușesc să mă las convins, nici de această dată, de utilitatea unui senzor macro pe un telefon. Alte companii încep să vadă motivul și renunță la aceste module auxiliare care servesc puțină utilitate, dar așa cum veți vedea în secțiunea de software de mai jos, Xiaomi tinde să insiste prea mult cu aceste lucruri.
Interfața aplicației camerei în sine este neschimbată și veți găsi setul obișnuit de comutare pentru diferitele module, bliț, HDR, Google Lens, filtre de frumusețe și setări. Modurile de fotografiere sunt dispuse într-un rând și puteți comuta cu ușurință aspectul modurilor. Revenind la comparația cu software-ul, nu reușesc să îmi dau seama de ce Xiaomi insistă în continuare să te pună să descarci de pe internet anumite funcții ale camerei.
M-am jucat cu funcții extra precum Vlog, ce creează scurte clipuri video din mai multe scene. Din păcate nu m-am lăsat convins de procesarea ulterioară a calității video. Dar, poate că m-aș mai fi jucat cu aceste filtre și teme și aș alege să postez ocazional câteva clipuri pe Instagram sau TikTok. Pe partea foto, mi s-a părut interesant să mă joc cu funcții extra precum Expunere îndelungată .
Camera de 200 MP este senzațională în situații de lumină bună, iar senzorul mare face o treabă genială în extragerea detaliilor și a culorilor vibrante. Fotografiile sunt stocate la 12,5 MP și puteți face fotografii cu rezoluție completă de 200 MP, dar dimensiunea fișierului tinde să depășească 50 MB și, de cele mai multe ori, nu merită bătaia de cap. Modul Ultra HD vă permite, de asemenea, să faceți imagini la 50MP, iar aceasta este o alegere mai bună pentru a obține mai multe detalii.
Recordul dimensiunii unui fișier este de 77,9 MB folosind functia 50 MP activată din meniul ULTRA HD. Pe telefon este posibil să nu vă dați seama de nivelul detaliilor de care este capabil senzorul… transferul pozei pe un PC schimbă cu totul datele problemei.
Modulul camerei foto are și o funcție denumită Xiaomi ProCut, care este un editor software prin intermediul căruia puteți face crop în mod automat unor poze făcute cu camera telefonului.
Funcția ProCut își arată utilitatea tot după ce faceți transferul unei poze pe un PC. După cum se poate observa, funcția redimensionează o imagine în trei formate standard predefinite iar dimensiunea fișierelor este, la fel, foarte mare.
Există o gamă dinamică bună în general, iar fotografiile rezultate au niveluri de contrast puțin mai mari, care funcționează foarte bine atunci când partajați aceste poze pe rețelele sociale. Dispozitivul face o treabă bună și în scenarii cu lumină scăzută, oferind fotografii cu o redare bună a culorilor. Totuși, există zgomot vizibil în jurul marginilor și aveți tendința de a pierde unele dintre detaliile mai fine. Camera se confruntă, de asemenea, cu focalizarea în situații în care există puțină sau deloc lumină ambientală.
Acum, v-aș spune că pozele mi s-au părut ușor prea vibrante, sau prea „vivide”. In conditii de luminozitate bună, selfie-urile sunt și ele foarte reușite, dar, la fel … poate prea deschise.
TESTE CAMERA
Rezultatele excelente sunt ajutate de procesarea AI a imaginii implementată de Xiaomi pe care o veți sesiza de fiecare dată când telefonul se pregătește să vă afișeze rezultatul final.
Camera telefonului are și capabilități de zoom, dar, în ciuda acelui senzor de 200 MP rezultatele nu m-au convins dincolo de 2X. Există și un editor video inclus care poate creea clipuri tematice selectând diferite șabloane. Același editor video are și multe alte instrumente foarte utile ce pot fi folosite.
Pe timp de noapte, rezultatele camerei au fost contradictorii. Modul de noapte activat al camerei realizează fotografii prea deschise la culoare. Și totuși, m-am jucat cu setările din modul pro al camerei foto și am obținut câteva rezultate interesante.
M-a impresionat destul de tare stabilizarea optică de pe cameră ba chiar am realizat un clip cu telefonul în mână și camera foto iar rezultatul a fost wow pentru mine… pe partea de stabilizare. Soarele care a intrat direct in senzorul foto a afectat calitatea clipului.
Scriind părerile despre camera foto realizez că am comparat așteptările mele referitoare la camera de pe Redmi Note 12 Pro+ 5G cu rezulatele obținute cu iPhone 12. Uneori mi-au plăcut mai mult rezultatele de pe Redmi Note 12 Pro+ 5G.
ALTE TESTE
Am făcut un colaj cu mai multe filmări realizate cu telefonul:
FILMARE CU MODUL ZOOM
Am suspus testelor și capabilitățile zoom ale telefonului:
Un alt test video:
Teste camera selfie
Ce zic experții de la DxOmark despre Redmi Note 12 Pro+ 5G ?
Specificații cheie ale camerei:
Primar: senzor 200MP 1/1.4″, obiectiv cu deschidere f/1.65, OIS
Ultra-larg: 8MP, câmp vizual de 120˚, obiectiv cu deschidere f/2.2
Macro: senzor de 2MP, obiectiv cu deschidere f/2.4
Video: 4K la 30 fps, 1080p la 30/60 fps, 720p la 30 fps
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G a oferit o performanță apreciabilă pentru un dispozitiv din segmentul High-End în testele experților DXOMARK Camera. Expunerea bună a subiectului și balansul de alb precis au fost principalele puncte forte ale camerei. Redarea fotografiilor a fost deosebit de plăcută în condiții de lumină scăzută, dar focalizarea automată a avut probleme în condiții de lumină extremă scăzută.
Testerii au constatat că capacitățile de zoom ale camerei sunt în general slabe, cu niveluri ridicate de zgomot, o pierdere a texturii și aberații la fotografiile telefo ultra-wide și cu rază lungă. Stabilizarea video a lăsat loc de îmbunătățire, dar a fost decentă pentru prețul cerut de acest telefon. În general, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G este un dispozitiv ideal pentru a captura fotografii cu scene de tip portret statice și portrete video în majoritatea condițiilor de lumină.
Păreri PRO
- Expunere bună
- Gamă dinamică largă și balans de alb decent în lumină slabă
- Detaliu destul de bun în fotografiile cu lumină puternică
- Niveluri scăzute de zgomot în lumină puternică
- Focalizare automată video precisă și rapidă
Păreri contra
- Pasul de expunere în videoclip
- Exces de claritate și pierderea detaliilor fine în videoclip
- Ușoară distorsiune și aberație cromatică în fotografiile ultra-late
- Artefacte nedorite, cum ar fi cuantificarea culorilor, sunete, fantomă și artefacte de fuziune în condiții de interior
- Focalizare automată foto lentă, în special în scenele cu contrast ridicat, în interior și în lumină slabă
- Stabilizare video decentă, dar mișcarea de mers încă vizibilă
Așadar, dintr-un punctaj maxim de 152 de puncte, cât are cel mai apreciat telefon al momentului de către cei de la DxOmark, Redmi Note 12 Pro+ 5G a obținut un scor general de 113 puncte, fiind, la momentul scrierii articolului pe locul 74 la nivel global. Telefonul depășește în teste Galaxy Z Flip 4, Galaxy S21, Galaxy A54 sau Xiaomi 12 Lite.
Părere personală: telefonul se achită foarte bine de sarcini la capitoul foto dar nu în toate scenariile de folosire. Producătorul ar putea foarte ușor să renunțe la acel senzor de macro. La fel, ar putea limita capabilitățile zoom doar până la o anumită valoare.
Review Redmi Note 12 Pro+ 5G – Software
Poate că un dezavantaj al Redmi Note 12 Pro+ este software-ul. Telefonul primit în teste vine cu MIUI 14 bazat pe Android 12 din cutie, iar acest lucru este cam dezamăgitor pentru un telefon lansat în 2023. Xiaomi a făcut același lucru anul trecut cu seria Redmi Note 11, iar acele dispozitive nu au primit Android 12 decât după T1 2022.
Revenid la interfața MiUI 14, interfața este fluidă și nu se simte deloc lentă și are o mulțime de setări interesante. Nu am văzut probleme cu notificările push și, deși există bloatware-ul obișnuit care se găsește pe telefoanele Xiaomi, acesta poate fi dezinstalat cu ușurință. În general, utilizarea este identică cu fiecare telefon Xiaomi pe care l-am testat recent de la Xiaomi.
Nu sunt foarte multe deosebiri pe care le-aș putea remarca. Aș zice că MiUI 14 are o Aplicație Seif când faceți swipe spre stânga, similar cu ce găsiți pe iOS. Ea înlocuiește funcția Discover de la Google. Nu am apreciat deloc renunțarea la Google Știri pentru Microsoft Știri, cel din urmă neavând conținut pentru România.
În continuare mi se pare deranjantă afișarea de reclame, acum și video, în aplicații proprietare ale Xiaomi care au rol de utilitare: curățare telefon, optimizare, securitate. Aplicațiile proprietare sunt cele deja cunoscute și am apreciat noutățile aduse editării pozelor și videoclipurilor din galeria media. Xiaomi a prezentat acum și noua funcție Pro Cut, ce poate tăia unele poze și care promite să păstreze un nivel de detalii mai mare.
Mi-aș dori, ce-i drept, să primesc funcția similară care să îmi permită să șterg datele cache ale aplicațiilor de pe iOS pe care o găsești pe telefoanele Xiaomi. Pe MiUI 14 am mai descoperit o funcție care transformă experiența de navigare la fel ca cea de pe iPhone, adică prin gesturi în locul butoanelor.
Pe de altă parte, deși îmi place simplitatea, cred că unele funcții speciale ar merita să fie promovate ci nu ascunse undeva într-un meniu. Spre exemplu, telefonul este capabil să vă ofere un al doilea spațiu de utilizare, unul privat, unde puteți stoca date și aplicații personale care să nu fie ușor de accesat de alte persoane. Activarea celui de-al doilea spațiu vă creează un al doilea telefon, unde puteți instala și alte aplicații etc. (Aș recomanda ca acolo să salvați informații sensibile pentru date de acces la conturi, coduri PIN, carduri bancare etc). Tot la funcțiile speciale veți descoperi că telefonul permite extensia memoriei RAM cu încă 5 GB scăzând din capacitatea stocare internă a telefonului.
Nu în ultimul rând, dacă intenționați să folosiți telefonul pentru jocuri, interfața MiUI 14 are un mod turbo, menit să vă accelereze și să optimizeze experiența de gaming pe mobil.
Actualizările de software sunt un domeniu în care Xiaomi continuă să fie în urmă cu rivalii săi. Se pare că Redmi Note 12 Pro+ va primi doar două actualizări ale sistemului de operare Android, iar una dintre acestea este Android 13. Așadar, dispozitivul nu va fi actualizat după Android 14 și asta nu e ceva de lăudat pentru un telefon ce se apropie de gama high-end. Fiecare alt producător face mai mult cu actualizările de software, dar Xiaomi încă se încăpățânează în acest domeniu, se pare.
REVIEW REDMI NOTE 12 PRO+ 5G – Baterie
Redmi Note 12 Pro+ 5G are o baterie de 5000 mAh și oferă încărcare rapidă de 120 W. Tehnologia am mai întâlnit-o pe mai multe telefoane Xiaomi și este surprinzătoare dacă ne gândim că alte modele de telefoane de top încă sunt pe la 35-40 W. Este posibil ca potențialul complet de încărcare de 120 W să nu fie disponibil din fabrică, așa că trebuie să accesați setările dispozitivului și să comutați modul Boost – astfel încât dispozitivul să treacă la 120 W. Toate setările le descoperiți în meniul bateriei.
În utilizarea mea, a durat puțin mai puțin de 25 de minute pentru ca dispozitivul să încarce complet bateria prin încărcătorul de 120 W inclus în cutie.
Durata de viață a bateriei în sine este grozavă și, de obicei, poți obține o zi de utilizare fără nicio problemă. Tehnologia de încărcare este mai bună decât pe cele mai bune telefoane de top, așa cum spuneam anterior. Producătorul spune că a implementat tot felul de tehnologii care sa prevină orice tip de accident și care să prelungească durata de viață a bateriei. Veți găsi și câteva setări pe care le găsiți în același meniu dedicat.
CONCLUZIE RECENZIE REDMI NOTE 12 PRO+ 5G
Cel mai recent model din gama midrange al celor de la Xiaomi m-a făcut să-l compar cu propriul telefon … un fost flagship al Apple de acum doi ani. Este posibil să îmi spuneți că exagerez și că nu există termen de comparație între cele două mărci. Evident am încercat să testez telefonul și să-l evaluez ținând cont că am în mână un midrange al cărui preț este cu vreo 40% mai puțin în momentul de față. De multe ori m-au impresionat performanțele telefonului comparativ cu ce am eu.
În mod evident, Xiaomi te va atrage cu senzorul de 200 de MPX capabil de rezultate destul de impresionate în condiții de luminozitate bună. Ecranul capabil de rate de reîmprospătare de 120 HZ și încărcarea ultra rapidă îl fac, probabil, un midrange solid și foarte atractiv. Caracteristici precum Dolby Vision și Dolby Atmos se adaugă experienței multimedia generale, având un ecran FHD+ FLOW AMOLED. De asemenea, obțineți o mulțime de avantaje și personalizări ale camerei de la cea mai recentă interfață MIUI 14. Redmi Note 12 Pro+ are, în general, un raport calitate/preț corect și o performanță excelentă pentru utilizatorii care caută un smartphone din gama midrange. Poate că nu vă așteptați la prețul de vânzare recomandat de 2300 de lei dar, dacă ar fi să fim realiști, piața globală de smartphone-uri se așteaptă la măriri de prețuri. Țineți cont, că Xiaomi are o serie întreagă de alte modele din aceeași serie, cu prețuri mai mici dar cu ceva sacrificii pe partea de hardware.
Ca să nu fie chiar o competiție cu un telefon din gama de top, Xiaomi nu s-a grăbit să prezinte capabilități precum încărcare wireless sau alte astfel de funcții.
Telefonul este destul de mare și greu și s-ar putea să nu încânte atât de multe de persoane.
Dacă ar fi să fim sinceri părerea la unison a tuturor celor care au testat telefonul este că Xiaomi ar fi putut livra noul midrange cu sistemul de operare Android 13.
Ce nu mi-au plăcut la telefon sunt dimensiunile și greutatea, sistemul de operare învechit și unele stângăcii sau rateuri pe partea de foto-video.