In urma cu un an de zile Microsoft anunta pregatirea unui prim update pentru sistemul Windows 8, sistemul de operare ce si-a propus sa unifice sistemele deskop cu tabletele si telefoanele mobile. Cu multe critici venite din partea utilizatorilor si cu reticenta multora de a incerca noul produs, Microsoft a continuat sa lucreze la produs si a lansat Windows 8.1.
Windows 8.1 aduce noi functii dar si imbunatatiri sistemului Windows 8 pe care compania sustine ca le-a facut dupa ce a ascultat plangerile venite din partea utilizatorilor.
Daca sunteti posesori ai unei licente de Windows 8, actualizarea la Windows 8.1 se va face gratuit prin descarcarea pachetului din magazinul Windows Store. Daca sunteti utilizator de Windows 7, Windows Vista, Windows XP, sau Windows 8.1 Preview exista si o sectiune speciala pe site-ul Windows.com care sa va ajute sa obtineti informatiile necesare cu privire la instalarea pe computer a versiunii finale.
Produsul este disponibil si sub forma de DVD in magazine in versiunile standard şi Pro, iar preţurile acestora vor fi identice cu cele ale versiunilor actuale: 119, respectiv 199 de dolari.
Una dintre schimbarile importante este readucerea familiarului buton de start din partea stanga-jos a ecranului. Functionalitatea acestui buton este diferita fata de precedentele versiuni, insa Microsoft a fost criticata fiindca scosese acest element atat de familiar.
Windows 8 a fost creat ca o punte între dispozitivele cu ecran tactil precum tabletele şi desktopuri. Mulţi dintre utilizatori nu au fost încântaţi de noua interfaţă Metro cu live tiles, tocmai de aceea Microsft readuce în versiunea 8.1 vechi caracteristici.
Una dintre acestea este butonul de start. O apăsare scurtă pe acest buton face să apară interfaţa Metro, iar o apăsare mai lungă deschide control panel-ul. Există modul desktop care permite evitarea interfeţei Metro în totalitate. Sunt, de asemenea, noi scurtături pentru tastatură, aplicaţii care pot fi controlate fără a atinge ecranul şi psoibilitatea de a deschide două pagini web care pot fi vizualizate alăturat. Windows 8.1 este disponibil atât pentru desktopuri, cât şi pentru laptopuri, ultrabookuri şi tablete.
Interfata Moderna a primit un numar semnificativ de finisari care fac mai usoara utilizarea ei si care, daca aveti deschiderea necesara, in timp s-ar putea sa va faca sa uitati de vechiul desktop. Va fi greu, iar Microsoft cu siguranta nu a gasit reteta perfecta. In schimb, efortul in directia care trebuie este mult mai vizibil decat in urma cu un an.
Noul Windows Store este mai dinamic, nu mai este doar o lista de categorii de aplicatii. Similar cu alte magazine virtuale cu care ne-am obisnuit, acum avem parte de recomandari pe baza programelor pe care le-am instalat anterior. Aplicatiile populare au o zona dedicata, la fel si noile lansari sau topurile cu programe gratuite si contra cost.
Interfata de cautare a beneficiat de asemenea de un upgrade care va va ajuta sa gasiti mai usor o recomandare de la un prieten.
Cu Windows 8.1, aplicatia PC Settings este mult mai cuprinzatoare si incorporeaza un numar mai mare de functiie utile. Functii de baza precum Windows Update, File History, Region and Language sau panoul de control SkyDrive si-au gasit loc in PC Settings.
Ecranul de Start acum ofera mai multe optiuni de personalizare. Puteti avea pe fundalul meniului aceeasi poza ca cea de pe desktop. Dimensiunea tile-urilor nu mai este batuta in cuie. Daca aveti nevoie sa vedeti in permanenta informatiile dintr-un live tile, il puteti face mai mare, iar daca va incanta sa aveti cat mai multe aplicatii la vedere pe un singur ecran, exista si aceasta optiune prin micsorarea acelorasi tile-uri.
In Windows 8.1 putem cauta dintr-un singur loc aplicatii, setari si fisiere, fara sa mai facem un click suplimentar pe categorii. Daca aceasta cautare este mai utila pentru utilizatorii de sisteme desktop, utilizatorii de tablete se vor bucura de integrarea unui motor de cautare web pe aceeasi pagina. Problema e ca Bing este singura optiune si, daca preferati Google, veti fi limitati la cautarea prin intermediul unui browser clasic.
Majoritatea aplicatiilor incluse in Windows 8 au primit un plus de functionalitate odata cu lansarea noului sistem de operare si cu siguranta vor mai beneficia ocazional de mici actualizari. Xbox Music, de exemplu, are o interfata mult mai simpla si intuitiva, fara sa va mai oblige sa dati sase sau sapte click-uri pentru a initia redarea unei melodii.
Aplicatia Mail, pe care se bazeaza foarte multi utilizatori, incorporeaza in sfarsit un set impresionant de functii care nu ar fi trebuit sa lipseasca niciodata, precum drag&drop de continut.
Cu peste 120.000 de aplicatii moderne in Windows Store, magazinul virtual al celor de la Microsoft pare din ce in ce mai bogat. Cum se intampla de fiecare data, sunteti bombardati si cu aplicatii inutile, pe care nu le-ati folosi niciodata. Ideea e ca Microsoft face eforturi semnificative pentru a-si largi portofoliul si sunt mari sanse ca in perioada imediat urmatoare sa vedem si jucatori importanti precum Facebook, Flickr sau Flipboard in Windows Store.
Cu toate criticile aduse noului sistem de operare Windows 8, imbunatatirile aduse ne dau incredere ca Windows 7 nu va fi noul Windows XP, iar Windows 8 nu va intra in istorie ca noul Windows Vista. Potentialul pare ca a fost creat, prin Windows 8.1, in directia potrivita.