Bratarile de ftiness sunt populare în zilele noastre și din motive întemeiate. Ele nu numai că ajută la ghidarea antrenamentelor de exerciții fizice, cum ar fi alergarea, înotul sau mersul pe bicicletă, ci vă pot ajuta și pe dumneavoastră și pe expertul in sănătate la care ati apelat să vă înțelegeți situațiile medicale, precum detectarea ritmurilor cardiace neregulate. Și pot ajuta în mai multe activități de zi cu zi, cum ar fi prognoze meteo și alertele din calendar.
Cumpărăturile pentru o noua bratara de fitness pot fi o sarcină descurajantă. Există o gamă largă de mărci și preturi diferite din care să alegeți. Din fericire, avem pentru voi un mic ghid care sa va ajute sa alegeti mai usor produsul preferat.
Senzorii disponibili
Misiunea fundamentală a acestor dispozitive este să vă urmăriți activitatea fizică. Acestea realizează acest lucru prin înregistrarea și interpretarea datelor generate de o varietate de senzori. Acum douăzeci de ani, acești senzori ar fi cântărit câteva kilograme și ar fi costat mii de dolari. Piesele din zilele noastre sunt acum de dimensiunea unui bob de nisip și costă foarte putin.
Senzorul de bază este un accelerometru care detectează accelerația liniară. De obicei, trei dintre acestea sunt configurate ca o singură unitate, acoperind toate cele trei axe. Pentru a detecta mișcarea radială (rotativă), un tracker are nevoie de giroscopuri: din nou, câte unul pentru fiecare axă. Unele trackere includ, de asemenea, magnetometre care detectează câmpurile magnetice, ceea ce face posibilă deducerea modului de urcare. Nu toate trackerele au toate cele trei tipuri de senzori de mișcare, dar mai mulți senzori înseamnă rezultate mai bune și date mai precise.
Celălalt tip comun de sistem de senzori într-un tracker este pentru fotopletismografie, care este un nume fantezist pentru „detectarea bătăilor inimii folosind lumină.” Această tehnologie împerechează una sau mai multe lumini LED cu senzori de lumină montați pe partea din spate a dispozitivului. Lumina reflectă sângele și țesutul și cantitatea de lumină reflectată se schimbă pe măsură ce bătăile inimii pompează sângele prin vase.
Urmarirea exercitiilor fizice
Întrucât scopul principal al unui tracker este să vă ajute cu antrenamentele, majoritatea vor avea o caracteristică de cronometrare care vă permite să setați o alarmă pentru un anumit interval sau să utilizați un cronometru pentru a urmări sesiunea de exercitii. De asemenea, mulți trackeri vă vor permite să specificați activitatea dvs. de antrenament, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul sau mersul cu bicicleta. Unele dispozitive, vor recunoaște automat chiar tipul de activitate la început.
In ceea ce priveste exercitiile de inot, multe bratai de fitness sunt acum rezistente la apă. Dacă doriți să purtați tracker-ul în timpul activităților din apă (sau în duș), căutați bratari de fitness care au certificarea IP. IP67 înseamnă că dispozitivul este evaluat pentru imersie în apă la un metru adâncime timp de 30 de minute, în timp ce IP68 este evaluat pentru adâncimi mai mari de un metru. Exista chiar si bratari de fitness rezistente la apă până la 50 de metri adâncime.
Dacă încercați să profitați la maxim de antrenamentele dvs., unele bratari de fitness oferă, de asemenea, variabilitatea ritmului cardiac, VO2 max și rata de recuperare. Aceste caracteristici pot fi găsite chiar și în căștile Bluetooth precum Jabra Elite Sport. Alergătorii și bicicliștii ar putea dori un tracker care să includă urmărirea GPS fără a fi necesar să aaiba la ei telefonul. Bratara Garmin Vivosport are un receptor GPS încorporat, de exemplu.
Urmarirea starii de sanatate
O caracteristică care a primit foarte multa atentie in ultima vreme este capacitatea dispozitivului de a monitoriza datele de la o electrocardiogramă (EKG). Aceasta se referă la formele de undă electrice reale ale bătăilor inimii tale. Aceste dispozitive chiar vă pot avertiza atunci când detectează o aritmie cardiacă potențial periculoasă (cum ar fi fibrilația atrială).
Urmărirea starii de sanatare poate include o serie de caracteristici. Vorbim despre urmărirea somnului, hidratarea, urmărirea consumului de alimente, date despre sănătatea femeilor și memento-uri pentru a te ridica și a te deplasa din când în când.
Daca vrei mai mult decat urmarirea activitatilor alege un smartwatch
Aproape toate bratarile de fitness pot sa afiseze cat este ceasul și aproape toate ceasurile inteligente îți urmăresc activitatea, astfel încât alegerea unuia sau a altuia se va baza pe gustul tău, bugetul tău și cât de multe vrei să faci pe dispozitivul pe lângă urmărirea activității.
Bratarile de fitness sunt excelente pentru pasionații de exerciții, dar consumatorul mediu are nevoie mai multe dacă urmarirea va deveni o parte esențială a activităților zilnice. Un studiu raportează că mai mult de jumătate dintre persoanele care dețin un tracker de fitness nu îl mai folosesc.
Aici intră in actiune ceasurile inteligente. În timp ce scopul principal al trackerelor de fitness este, logic, fitness, ceasurile inteligente vă permit să încărcați aplicații pentru o varietate de activități legate de fitness și non-fitness. În plus, ceasurile inteligente pot oferi o varietate de ferestre de vizionare, posibilitatea de a primi și de a răspunde la apeluri și de a asculta audio. În timp ce multe dintre aceste funcții se pot suprapune (există trackere de fitness care au și unele dintre aceste abilități), veți obține mult mai multe funcții de la un smartwatch – dar totul cu o creștere corespunzătoare a prețului.
Durata de viata a bateriei
Durata de viață a bateriei este o problemă pentru unii oameni. Cele mai multe ceasuri inteligente vor dura câteva zile fara sa fie nevoie de o incarcare, iar unele bratari de fitness pot rezista pana la o săptămână, dar puteți constata că chiar și acest lucru ar putea fi incomod. O soluție ar fi bratarile care vin cu … baterii, care pot oferi autonomie de până la șase luni. Iar smartwatch-ul Garmin Fenix 6, recent anunțat, include o celulă solară care folosește lumina ambientală pentru a prelungi durata bateriei între reîncărcări.
Sistemul de operare si conexiuni
Un alt aspect important este suportul sistemului de operare. Majoritatea dispozitivelor utilizează conexiuni Bluetooth pentru a partaja date cu un smartphone și, în aproape toate cazurile, compania oferă aplicații atât pentru telefoanele Apple iOS, cât și pentru telefoanele Android. Există excepții; Apple Watch este, cum era de așteptat, proiectat să funcționeze doar cu iPhone. În general, însă, telefonul dvs. Android sau iOS va funcționa cu majoritatea trackerelor de fitness.
Ce sa alegi
Prețurile variază de la mai puțin de 200 de lei pentru cu caracteristici de baza si pot ajunge până la 4000 de lei sau mai mult pentru un smartwatch de top. Cei mai mulți utilizatori vor găsi opțiuni excelente cu un set de funcții care se potrivesc nevoilor lor de la 150 la 800 de lei pentru o bratara de fitness sau un smartwatch.
Daca faceti alegerea corecta, analizand inainte ce anume vreti de la bratara voastra de fitness, este foarte probabil sa nu ajungeti sa uitati gadgetul undeva intr-un sertar dupa șase luni.